‘Kamyon Üretim Başkenti’ Aksaray 25’inci Yaşını Kutluyor
Aksaray’ı Türkiye’de kamyon üretim üssü haline getiren ve yıllar itibariyle bulunduğu coğrafyada önemli bir kamyon ihracat merkezi konumunu alan Mercedes-Benz Türk Aksaray Kamyon Fabrikası, 25’inci yılını kutluyor.

08 Ağustos 2011 Pazartesi 13:03
Aksaray’ı Türkiye’de kamyon üretim üssü haline getiren ve yıllar itibariyle bulunduğu coğrafyada önemli bir kamyon ihracat merkezi konumunu alan Mercedes-Benz Türk Aksaray Kamyon Fabrikası, 25’inci yılını kutluyor.
Mercedes-Benz Türk Aksaray Kamyon Fabrikası’nın Türkiye’de başarılarla geçen 25 yılı geride bırakması nedeniyle fabrika Daimler yöneticileri tarafından ziyaret edildi. Daimler AG Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Dieter Zetsche, Daimler AG Yönetim Kurulu Üyesi Andreas Renschler ve Daimler AG yetkililerinin ziyareti esnasında gerçekleştirilen basın toplantısında Mercedes-Benz Türk AŞ. Direktörler Kurulu Başkanı Wolf-Dieter Kurz, Aksaray Kamyon Fabrikası Genel Müdürü Gerald Jank ve Mercedes Benz Türk’ün üst düzey yetkililer yer aldı.
Daimler AG Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Dieter Zetsche, toplantıda yaptığı konuşmada Türkiye ekonomisinin gücü ve dinamizmine dikkat çekerek Daimler’in Türkiye’deki geçmişine de değindi. Türkiye ile ilgili hatırladığı ‘Her zaman daha fazlasını göreceksiniz’ reklamını anımsatan Zetsche, bunun Türkiye’deki Daimler için de kabul edilebileceğini söyleyerek konuşmasına başladı.
Otomobilin 125. yılını kutlayan Daimler’in Türkiye’deki geçmişinin de aslında uzun yıllara dayandığını belirten Zetsche, “1960’larda Türkiye bizim için önemli bir üretim merkezi haline geldi. Yine 1968 yılında otobüs üretimine başlandığında ilk başta şüpheyle bakılıyordu ama kısa sürede anlaşıldı ki Türkiye’de üretim yapmak Almanya’da üretim yapmaktan farklı değildi. Zaten otobüs üretim bölümü Türkiye’de o kadar başarılı oldu ki otobüs üretimimizin büyük bölümünü burada gerçekleştirmeye başladık. Dünyanın en modern otobüs üretim fabrikalarından birine Türkiye’de sahibiz. Tabii Türkiye’de kamyon üretimi de hemen ardından gelecek bir aşamaydı” diye konuştu.

Zetsche: “ ‘Kaplanların’ sadece Güneydoğu Asya’ya ait bir kavram olmadığını da gördük”
Türkiye’ye Daimler olarak 1960 yılından bu yana 670 milyon Avro civarında bir yatırım gerçekleştirildiğini ifade eden Zetsche, Türk ekonomisine de değinerek şunları söyledi: “Hepimiz biliyoruz ki Türkiye olağanüstü bir ekonomik büyüme sağlıyor ve bu şans eseri oluşmadı. Bu çok akıllıca ortaya konulan ekonomik politikaların sonucuydu. Böylece ‘Kaplanların’ sadece Güneydoğu Asya’ya ait bir kavram olmadığını da gördük. Türkiye hakikaten bir kaplan devletin güç ve dinamiğine sahip. 2009’da hiçbir Avrupa ekonomisi Türkiye kadar hızlı büyümedi. Türkiye gelecekte küresel ekonomiler içinde ana lige girecek bir ülke. Şimdiden G20’nin bir parçası ve AB’nin de kapıları Türkiye için açık olmalı.”
Zetsche, Türkiye’deki otobüs ve kamyon üretim tesislerinin bugün dünyanın en modern tesisleri arasında yer aldığının altını çizerek Daimler üretim ağında önemli bir yere sahip olan bu tesisler dışında Türkiye’nin öneminin tüm ürün gruplarında pazar olarak da hızla arttığını vurgulayarak konuşmasını noktaladı.
Renschler: “Aksaray, araştırma ve üretim için son derece önemli bir tesis”
Daimler AG Yönetim Kurulu’nda ticari araç faaliyetlerinden sorumlu olan Andreas Renschler ise bundan 25 yıl önce faaliyete başlayan Aksaray fabrikası için ‘Küçük bir Anadolu kasabasında bir üterim tesisi açmak gerçekten iyi bir fikir mi?’ diye sorulardan söz ederek, fabrikanın bu günkü başarısının yatırımın ne kadar doğru bir karar olduğunu kanıtladığını söyledi.
Aksaray Fabrikası’nda ilk kamyonun montaj hattından 1986 yılının ekim ayında çıktığını hatırlatan Renschler, fabrikanın gelişimi ile ilgili şunları söyledi. “O zaman bu tesiste 290 kişi çalışıyordu, bugün ise beş katı çalışan var. 1986 yılında ekim ile aralık ayları arasında 85 ünite üretim yapılmıştı ve şu anda 85 üniteyi günlük olarak üretiyoruz. Diyebilirim ki son 25 yılda 140 bin araç bu tesiste üretildi. Coğrafi konumuna bağlı olarak bu tesis üç kıtaya çok kolay olarak erişebiliyor. Türkiye bu anlamda da ihracat için çok önemli bir üs haline geldi. Bu tesisten 2001 yılında ihracata başladık ve o yıldan bu güne 26 bin kamyonu 50’den fazla ülkeye ihraç ettik.
Aksaray tesisimiz de her alanda diğer üretim tesislerindeki kalite üretim standardına ulaşmış bulunuyoruz. Burada üretilen modellerin sayısını artırdık ve ürün yelpazesini genişlettik. Actros’a kadar tüm ürünleri burada üretebiliyoruz. Aksaray artık bizim için ücra köşede kalmış bir tesis değil, tam tersi araştırma ve üretim açısından son derece önemli bir tesis.”
Türkiye kamyon pazarındaki yükselişe de değinen Renschler, “Kamyon pazarını çok daha parlak gelecek bekliyor. Ulaşım ve taşıma ihtiyacı artacak çünkü Türkiye’de altyapıya ciddi yatırımlar yapılıyor. Ticari araç pazarının Türkiye’de önümüzdeki 4-5 yıllık süreçte yüzde 60 oranında büyümesi uzmanlar tarafından ön görülüyor. Aksaray tesisimiz sayesinde bu büyümeden pay alma konusunda avantajlı bir konumda yer alıyoruz” diye konuştu.
Aksaray Fabrikası’na yapılan yatırımların da süreceğini kaydeden Renschler, tesise 130 milyon Avro daha yatırım yapılacağını açıkladı.
Kurz: “Hep birlikte büyüyerek aile haline geldik”
Kamyon üretimi için Aksaray’ın seçilmesi ile birlikte Aksaray’ın da Mercedes-Benz Türk ile birlikte büyüyerek kamyon üretiminin başkenti haline geldiğini belirterek konuşmasına başlayan Mercedes-Benz Türk Direktörler Kurulu Başkanı Dieter Kurz, şunları söyledi: “Son 25 yılda elbette ki zorluklar yaşadığımız dönemler oldu. Ancak çalışanlarımızdan tedarikçilerimize kadar birlikte çalıştığımız herkesin desteği sayesinde Türkiye’deki kamyon segmentinde tartışmasız lider haline geldik. Bu liderlik devam ediyor ve 2011 yılının ilk altı ayında da 8 bin 200 adet kamyon satarak Türkiye’de bir rekora imza attık ve bu rakam geçen yıla oranla çok yüksek. Bu başarılarımızda tabi ki birçok kişinin payı var. Fabrikamızda en büyük sermayemiz kalifiye ve yüksek motivasyonlu çalışanlarımız. Biz, hep birlikte büyüyerek bir aile haline geldik. Önümüzdeki 25 yılın daha da başarılı olacağına eminiz.”
Mercedes-Benz Türk’ten Eğitime Büyük Destek
Mercedes-Benz Türk, 25’inci yılı nedeniyle Aksaraylı gençlerin eğitim kalitesine katkıda bulunmak üzere Aksaray Endüstri Meslek Lisesi’ne 180 bin Avro tutarında bağış yaptı.
Aksaray Endüstri Meslek Lisesi Motorlu Araçlar Teknolojileri Atölyesi kurulması amacıyla yapılan bu bağış için düzenlenen törende, Daimler AG Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Dieter Zetsche, Aksaray Valisi Orhan Alimoğlu’na sembolik bir çek takdim etti.
Törene, Daimler AG ve Mercedes-Benz Türk A.Ş. yetkililerinin yanısıra Aksaray Belediye Başkanı Nevzat Palta, Aksaray Milletvekilleri Ali Rıza Alaboyun, Ruhi Açıkgöz, İlknur İnceöz ve Aksaray Milli Eğitim Müdür Vekili Eren Koçaş da katıldılar.
Vali Orhan Alimoğlu, bağış töreninde yaptığı konuşmada, Mercedes-Benz Türk’ün ekonomik anlamda katkıları ve sağladığı istihdam dışında kültürel ve sosyal anlamda pek çok katkısı bulunduğunu hatırlatarak, eğitime verilen bağıştan ötürü de teşekkürlerini iletti.
Tırsan’ın Ar-Ge Çalışmaları Patentlerle Öne ÇıkıyorTırsan, 2025 TAYSAD ödüllerinde En Çok Patent Tescili Alan Üyeler kategorisinde üst üste 4’üncü, toplamda 6’ncı kez şampiyon olarak Ar-Ge gücünü ve mühendislik başarısını ortaya koydu.30 Mart 2026 Pazartesi 15:16Ticari Araçlar
Hareketin Tozu Lojistik Notları (1994–1998)Her TIR kuyruğu, her liman hareketi, Türkiye lojistiğinin gizli hikâyesini anlatıyor.27 Mart 2026 Cuma 17:27Lojistik
Mercedes-Benz Türk’ten Akcan Holding’e Elektrikli Araç TeslimatıMercedes-Benz Türk, Akcan Holding’e eActros 600 ve eActros 300 modellerini teslim ederek lojistik operasyonlarda emisyonsuz taşımacılığa katkı sağlayacak önemli bir adım attı.27 Mart 2026 Cuma 15:14Ticari Araçlar
Yeni Isuzu D-Max ile Güç ve Teknoloji Bir AradaIsuzu D-Max, tasarım, teknoloji, güvenlik ve konfor alanlarında yapılan geliştirmelerle güçlü performansını koruyarak hem iş hem günlük kullanımda pick-up segmentindeki iddiasını ileri taşıyor.26 Mart 2026 Perşembe 13:54Ticari Araçlar
Mercedes-Benz Türk’ten Kamyon Grubunda 2026 HamlesiMercedes-Benz Türk, 2026 model yılı kapsamında kamyon ürün grubunda yaptığı kapsamlı yenilikleri tanıtarak; performans, yakıt verimliliği, güvenlik ve elektrikli araç portföyünde önemli bir dönüşüm başlattı.26 Mart 2026 Perşembe 12:02Ticari Araçlar
Sürat Lojistik Operasyonlarını DijitalleştiriyorSürat Lojistik, akıllı sistemlerle lojistikte hız ve verimliliği artırıyor.24 Mart 2026 Salı 14:56Lojistik
Tırsan’dan Kochex’e 12 Araçlık TeslimatTırsan, lojistik faaliyetlerini Koch Express Logistics (Kochex) markası altında birleştiren Koçtur’a 12 adet Tren Yüklemeli Tenteli Perdeli Multi-Ride teslim etti. Bu teslimat ile birlikte Kochex’in filosundaki Tırsan sayısı 106’ya ulaştı.23 Mart 2026 Pazartesi 14:08Ticari Araçlar
Tofaş’tan Küresel Pazarlarda Yeni İhracat AdımıTofaş, Bursa’da ürettiği hafif ticari aracını 2027’nin ikinci yarısından itibaren Ram ProMaster City adıyla Kuzey Amerika pazarına ihraç etmeye hazırlanıyor.23 Mart 2026 Pazartesi 12:41Ticari Araçlar
Eyüp Lojistik’ten Ortadoğu’ya Stratejik Taşıma HamlesiEyüp Lojistik, Ortadoğu’daki aksamalara karşı Türkiye üzerinden geliştirdiği karayolu çözümleriyle ihracatçıya hızlı alternatif sunuyor.17 Mart 2026 Salı 10:18Lojistik
IATA Highlights Value of Aviation for PeruThe International Air Transport Association (IATA) is highlighting the Value of Air Transport study for Peru (pdf) as the country plays host to the first IATA World Cargo Symposium to be held in South America.16 Mart 2026 Pazartesi 14:13World News
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2026 Kargo Haber

















Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.