Kamyon Pazarı Yüzde 3 Oranında Arttı
Ağır ticari araç pazarı 2014 yılı Ocak-Mayıs döneminde 2013 yılının aynı dönemine göre yüzde 6 oranında azaldı ve pazar 14 bin 552 adet düzeyinde gerçekleşti.

09 Haziran 2014 Pazartesi 10:35
Ağır ticari araç pazarı 2014 yılı Ocak-Mayıs döneminde 2013 yılının aynı dönemine göre yüzde 6 oranında azaldı ve pazar 14 bin 552 adet düzeyinde gerçekleşti.
Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) tarafından hazırlanan 2014 Mayıs ayı üretim, ithalat, ihracat, satış değerlendirme raporu yayımlandı. Rapora göre, 2014 yılı Ocak-Mayıs döneminde toplam pazar, 2013 yılı aynı dönemine göre yüzde 25 oranında azalarak 241 bin adet düzeyinde gerçekleşti. Aynı dönemde otomobil pazarındaki düşüş yüzde 24 düzeyinde oldu ve pazar 178 bin adede geriledi.
2014 yılı Ocak-Mayıs döneminde hafif ticari araç pazarı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 34 azaldı ve pazar 48 bin adet düzeyine geriledi.
2014 yılı Ocak-Mayıs döneminde bir önceki yıla göre ağır ticari araç pazarı yüzde 6 oranında azaldı ve pazar 14 bin 552 adet düzeyinde gerçekleşti. 2014 yılında 2013 yılı aynı dönemine göre kamyon pazarı yüzde 3 oranında artarak 12 bin 381 adet düzeyine yükseldi, otobüs pazarı ise yüzde 68 gibi önemli oranda azaldı ve 725 adet oldu, bu azılışta yerel yönetimlerin alımlarını sınırlandırması etkili oldu.
Son 10 yıllık ortalamalara göre toplam pazar yüzde 8,4 azalırken otomobil pazarı yüzde 5,7 oranında arttı. Hafif ticari araçlar (HTA) pazarı yüzde 39,7 oranında azaldı, bu araçlarda daralma artarak devam ediyor. Kamyon pazarında yıllık ortalamalara göre değişim olmadı, otobüs pazarı ise yüzde 20,0 oranında düşüş gösterdi.
Otomobil pazarında ithalatın pazar payı 2014 Ocak-Mayıs döneminde yüzde 75 düzeyinde gerçekleşti. Öte yandan bu ayda ithal hafif ticari araçların pazar payı yüzde 51 düzeyinde gerçekleşti.
Toplam otomotiv ihracatı yüzde 5 oranında arttı
2014 yılı Ocak-Mayıs döneminde bir önceki yıla göre, toplam otomotiv ihracatı yüzde 5 oranında, otomobil ihracatı ise yüzde 24 oranında arttı. 2014 yılı Ocak-Mayıs döneminde toplam ihracat 368 bin adet, otomobil ihracatı ise 243 bin adet düzeyinde gerçekleşti.
Bu dönemde, ticari araç ihracatı ise yüzde 19 azalış ile 125 bin adet düzeyinde gerçekleşti. Traktör ihracatı ise yüzde 8 artış ile 6 bin 490 adet oldu.
2014 Ocak-Mayıs döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre toplam üretim yüzde 2 oranında azaldı, otomobil üretimi ise yüzde 18 oranında arttı. Bu dönemde, toplam üretim 456 bin adet, otomobil üretimi ise 291 bin adet düzeyinde gerçekleşti.
2014 yılı Ocak-Mayıs döneminde üretim, otobüste yüzde 26, kamyonette yüzde 27, minibüste yüzde 20, küçük kamyonda yüzde 18, büyük kamyonda yüzde 3 oranında azaldı, midibüste ise yüzde 24 oranında arttı.
Bu dönemde, traktör üretimi yüzde 24 oranında artarak 20 bin 250 adet oldu.
2014 yılı Ocak-Mayıs döneminde toplam pazar yüzde 25 azaldı
2014 yılı Ocak-Mayıs döneminde toplam satışlar 241 bin adet oldu ve toplam pazar 2014 yılı aynı dönemine göre yüzde 25 oranında azaldı.
2014 yılı Ocak-Mayıs döneminde otomobil satışları, 2013 yılı aynı dönemine göre yüzde 24 oranın da azaldı ve 178 bin adet düzeyine geriledi.
2014 yılı Ocak-Mayıs döneminde geçen yıla göre toplam otomobil satışları yüzde 24, ithal otomobil satışları ise yüzde 27, yerli otomobil satışları ise yüzde 12 oranında azaldı.
İthalatın pazar payı, 2014 yılı Ocak-Mayıs döneminde yüzde 75 gibi çok yüksek bir oranda gerçekleşti.
2014 yılı Ocak-Mayıs döneminde, geçen yıla göre toplam hafif ticari araç satışları yüzde 35, yerli hafif ticari araç satışları yüzde 39, ithal hafif ticari araç satışları ise yüzde 30 oranında azaldı.
İthalatın pazar payı, 2014 yılı Ocak-Mayıs döneminde yüzde 51 oldu.
2014 yılı Ocak-Mayıs döneminde toplam 456 bin adet taşıt aracı üretildi.
2014 yılı Ocak-Mayıs döneminde toplam üretim, 2013 yılı aynı dönemine göre yüzde 2 oranında azaldı. Bu önemde, üretimin yüzde 80 ini oluşturan 368 bin taşıt aracı ihracatı gerçekleştirildi.
2013 yılına göre ticari araç üretimi kamyonda yüzde 3 oranında azaldı
2013 yılına göre, yük ve yolcu taşıyan ticari araç üretimi, 2014 yılı ilk beş ayda: Minibüste yüzde 20, Kamyonette yüzde 27, Otobüste yüzde 26, K. Kamyonda yüzde 18, B. Kamyonda yüzde 3 oranında azaldı. Midibüste ise yüzde 24 oranında arttı.
2014 yılı Ocak-Mayıs döneminde otomobil üretimi, 2013 yılı aynı dönemine göre yüzde 18 oranında artarak 291 bin adet düzeyinde gerçekleşti.
2014 yılı Ocak-Mayıs döneminde traktör üretimi yüzde 24 oranında artarak 20.250 adet oldu.
2014 yılı Ocak-Mayıs döneminde 242 bin adedi otomobil olmak üzere, toplam 368 bin adet taşıt ihraç edildi. 2014 yılı Ocak-Mayıs döneminde gerçekleşen taşıt aracı ihracatı, 2013 yılı aynı dönemine göre yüzde 5 oranında arttı.
Uludağ ve Orta Anadolu İhracatçılar Birlikleri verilerine göre, 2014 yılı Ocak-Mayıs döneminde ayında toplam ihracat, 2013 yılı aynı dönemine göre yüzde 12 oranında arttı ve 9,8 milyar dolar oldu.
Bu dönemde, toplam ana sanayi ve yan sanayi ihracatı yüzde 12 oranında arttı.
Toplam otomotiv sanayi ihracatı, 2014 yılı Ocak-Mayıs dönemi itibariyle, ihracat sıralamasında birinci sırada yer aldı.
9 Haziran 2014
Scania’da Seçili Parça Gruplarında İndirimScania’nın orijinal yedek parça kampanyası kapsamında fren diskinden debriyaj grubuna kadar birçok parçada yüzde 65’e varan avantajlı fiyatlar sunuluyor.12 Mart 2026 Perşembe 16:12Ticari Araçlar
Yüksek Gümrük Tarifelerini Aşmada ve Yapay Zeka Ürünlerinin Taşınmasında Hava Kargo Kritik Rol OynuyorIATA verilerine göre 2025’te yapay zekâ ekipmanları ve yüksek değerli teknoloji ürünlerinin büyük bölümü hava kargo ile taşındı.12 Mart 2026 Perşembe 12:31Havayolu
Umudu KoruyalımTürkiye, dünya mal ticaretinin sürdürülebilirliği açısından önemli bir yere sahip. Enerji ve mal akışına zemin hazırlayan güvenli ortam da bu rolü güçlendirmektedir. Ülkenin güçlü ulaşım altyapısı da sektöre önemli bir rekabet gücü sağlıyor.12 Mart 2026 Perşembe 11:27Bakış
Hava Kargoda Üç Stratejik Öncelik: Dijitalleşmeye Hız, Küresel Standartlar, Emniyet ve GüvenlikUluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA), küresel hava kargo sektörü için üç stratejik önceliği, “Dijitalleşmenin hızlandırılması, küresel standartların güçlendirilmesi, emniyet ve güvenliğin artırılması” başlıkları altında özetledi.11 Mart 2026 Çarşamba 16:12Havayolu
Mercedes-Benz VLE ile Elektrikli Van Segmentinde Yeni DönemMercedes-Benz, yeni tamamen elektrikli VLE modeliyle van segmentinde konfor, teknoloji ve çok yönlülüğü bir araya getiren yeni bir dönemin kapısını aralıyor.11 Mart 2026 Çarşamba 10:58Ticari Araçlar
Arkas Lojistik “Orta Koridor” Çözümlerini Devreye AldıABD-İsrail-İran gerilimi sonrası Hürmüz Boğazı’nın kapanması ve Süveyş Kanalı’ndaki sınırlı geçişler küresel deniz taşımacılığını etkilerken, alternatif lojistik rotaları yeniden gündeme geldi.10 Mart 2026 Salı 12:11Lojistik
Sınır Kapılarında Akaryakıt Fiyatları YükseldiUND ve UTİKAD, sınır kapılarında akaryakıt fiyatlarının kısa sürede yüzde 36 ila yüzde 50 arasında arttığını belirterek, bu durumun uluslararası karayolu taşımacılığı sektöründe ciddi bir maliyet baskısı oluşturduğuna dikkat çekti.09 Mart 2026 Pazartesi 17:10Lojistik
MAN’da Satış Yönetimi Kutlubay ve Özdil’e EmanetMAN Kamyon ve Otobüs Ticaret A.Ş., sürdürülebilir büyüme hedefleri doğrultusunda satış yönetiminde üst düzey atamalar gerçekleştirdi.09 Mart 2026 Pazartesi 13:29Ticari Araçlar
Eyüp Lojistik’ten Irak Hattına “Yük Taksi” ModeliEyüp Lojistik, minivan araçlarla geliştirdiği “Yük Taksi” modeliyle Irak taşımalarında hızlı teslimat hedefliyor.06 Mart 2026 Cuma 14:31Lojistik
Treyler Sektörü Konya’da BuluştuTreyler Sanayicileri Derneği (TREDER), Konya’da gerçekleştirdiği yoğun programla sektörün nabzını tuttu. Konya Sanayi Odası ve Konya Ticaret Odası’nı ziyaret eden TREDER heyeti, Yönetim Kurulu Toplantısını da Konya’da gerçekleştirdi.06 Mart 2026 Cuma 11:22Ticari Araçlar
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2026 Kargo Haber

















Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.