29 Mart 2024
  • İstanbul15°C
  • Ankara13°C

Iveco Daily Gelişmiş Teknolojilerle Güncellendi

Geçen yıl yollara ilk çıkışının 40. Yılını kutlayan Iveco Daily, 2019 yılında ticari araç endüstrisindeki son teknolojilerle donatılarak yenilendi.

Iveco Daily Gelişmiş Teknolojilerle Güncellendi

11 Haziran 2019 Salı 11:06

Segmentinin önemli araçlarından biri olan Daily’nin yeni versiyonunun Türkiye pazarına 2019’un sonlarında geleceği ifade edildi.

Iveco’nun hafif ticarideki başarılı modeli Daily, yenilenerek İtalya'nın Torino kentinde düzenlenen ve test sürüşleriyle desteklenen iki günlük bir etkinlikte uluslararası basına tanıtıldı.

Iveco’nun marka başkanlığı görevinden ayrılan Pierre Lahutte’nin yerine Iveco Ticari ve Özel Araçlar Başkanı olarak atanan Gerrit Marx’ın da ilk defa basın karşısına çıktığı organizasyonda, araçla ilgili bilgileri Iveco LCV Global Ürün Hattı Başkanı Raffaele Di Donfrancesco ve Hafif Ticari Serisi İş Direktörü Sergio Piperno Beer verdiler.

Ticari ve Özel Araçlar Başkanı Gerrit Marx, yaptığı konuşmada gelecekte net bir yol haritasına sahip olduklarını söyleyerek sektörü belirleyen temel eğilimleri ele alan stratejik bir vizyonları olduğunu ifade etti.

Daha fazla güvenlik ile sürücünün hizmetindeki teknolojiler

Yeni Daily’de gelişmelerin temelinde sürücünün işe odaklanmasını sağlayan ve güvenliği artıran Gelişmiş Sürücü Yardım Sistemleri yelpazesi yer alıyor. Bu özelliklerin geliştirilmesinde Iveco, özellikle araçların en çok görev aldığı kentsel görevlerde sürücülere yardımcı olmayı amaçlayan fonksiyonlara odaklanmış.

Iveco Ticari ve Özel Araçlar Başkanı olarak atanan Gerrit Marx

Kullanılan teknolojiler arasında yer alan Gelişmiş Acil Fren Sistemi ve City Brake PRO, saatte 50 km hızın altında çarpışmalarda etkili oluyor. Önündeki çarpışma potansiyelini otonom olarak saptayan sistem sürücünün duruma müdahale etmediği zaman, frenlemeyi kendisi yapıyor.

Bu önleyici sistemi City Brake PRO ile daha da ileri götüren Yeni Daily, saatte 5 km gibi yavaş bir hızda bile kazayı engellemek üzere harekete geçebiliyor.

Otonom Sürüşün Güçlü İşaretleri

Yeni Daily’de kullanılan bir başka sürücünün stres seviyesini azaltabilecek teknoloji ise Queue Assist olarak isimlendirilen yoğun trafik yardımcısı veya yavaş trafik yardımcısı olarak tanımlanacak bir sistem.  Bugüne kadar premium olarak tanımlanan markaların bazı modellerinde kullanılan bu sistem, yavaş hareket eden trafikte öndeki aracı otonom olarak takip ederek trafikte durma kalkma stresini azaltmasının yanı sıra yorgun sürücüye de yardımcı olarak araçtaki en önemli değişikliklerden biri olarak dikkat çekiyor.

Yeni Daily’nin Queue Assist ve City Brake PRO teknolojilerini sunan ilk 7.2 tonluk araç olduğu ifade edilirken bunlara ek olarak, , ProActive Şeritte Kalma Yardımı, aracın istenmeden şeritten çıktığı durumlarda aktif bir direksiyon desteği sunuyor.

Ayrıca yan rüzgarların kuvvetli olduğu durumlarda, Crosswind Assist, sürücüye aracın şeritte dengesini korumasına yardımcı olan bir sistem olarak Yeni Daily’de kullanılmış.

Bu özelliklerin yanı sıra Yeni Daily’de binek otomobil konfor teknolojileri de yoğun şekilde kullanılmış.  Ses tanıma özelliğine sahip yeni Hi-Connect bilgi eğlence sistemi, sürücü mobil cihaz bağlantı sistemleri; Apple Car Play ve Android Auto  bunlardan bazıları. 7 inçlik ekran, DAB radyo, arka kamera ekranı, TOM TOM navigasyon sistemi ve Iveco’nun gerçek zamanlı Sürüş Tarzı Değerlendirme sistemi de Yeni Daily teknolojileri arasında yer alıyor.

Elektrikli Direksiyon ve El Freni

Araç park halindeyken otomatik olarak devreye giren ve sürücü sürüşe hazır olduğunda ayrılan Elektrikli Park Freni de Yeni Daily’de ilk defa kullanılıyor. Iveco uzmanları paket teslimatı gibi çok duraklı şehir içi görevlerde, bu özelliğin tekrarlanan hareketlerden kaynaklanan kol rahatsızlığını azalttığını ve ayda 5 saate ulaşan zaman kazancı sağlayarak sürücünün verimliliğini artırdığını ifade ediyorlar. Bu özellikle birlikte el freni koluna ihtiyaç olmadığı için, sürücünün kabinde rahatça hareket etmesi için daha fazla boş alan sağlıyor.

Yeni Daily ile ilk defa kullanılmaya başlanan elektrikli direksiyon sistemiyle birlikte gelen Şehir Modu, direksiyonu döndürme eforunu yüzde 70'e kadar azaltarak şehir sokaklarında manevra yapmayı kolaylaştırıyor. Aslında Yeni Daily ile tüm direksiyon sistemi yeniden tasarlandı.  Sürücüye direksiyon simidinde daha fazla sürüş konumunu ayarlamasına imkan veren sistem, daha fazla bacak alanı da sunuyor.

Yaptığımız test sırasında elektrikli direksiyonla birlikte Daily’nin sürüş deneyiminde önemli değişiklikler gerçekleştiğini gördük.  Daha yumuşak bir sürüş deneyimine karşın daha kontrollü ve hızlı tepki veren yeni elektrikli direksiyon sistemi araçtaki en önemli değişikliklerden bir olarak öne çıkıyor.

Yeni Daily ayrıca, uzun ve dik yamaçlarda yokuş aşağı sürüş yapmalarına yardımcı olan Yokuş İniş Kontrolü ve kum, çamur veya kar gibi kaygan yüzeylerde daha sağlam bir tutuş sağlayan Traction Plus gibi özelliklerle de donatılarak sınıfında bu iki özelliği Arka Tekerlek Tahrikli Sürücü modellerinde sunan ilk araç oldu.

Daha Verimli Yakıt Tüketimi

Iveco, 2.3 litrelik 116 ila 156 hp arasında güç üreten F1A motoru Yeni Daily ile hem hafif hem de ağır görev tipi homologasyonda sunmaya başladı. Daily’de kullanılan 3.0 litrelik ağır hizmet tipi F1C motor ise 160 ila 210 hp arasında değişen bir performans sunuyor.

Şehir içi operasyonlarda yüzde 10'a varan yakıt tasarrufu ve bakım maliyetinde yüzde 10’a varan azalma sağlayan Yeni Daily, Daily Hi-Matic de dahil olmak üzere 2,3 litrelik F1A motoru bulunan tüm modellerde Start & Stop sistemini standart olarak sunuyor.  Daha verimli ve daha duyarlı Yeni Elektronik Kontrollü Değişken Geometri Türbin de bu teknolojiler arasında yer alırken lastik basıncını gerçek zamanlı sensörler de tasarrufu desteklerken yol güvenliğine de katkıda bulunuyor.

Iveco Daily Gelişmiş Teknolojilerle Güncellendi

Bağlanabilirlik Teknolojilerine Yeni Yaklaşım

2016 yılında Daily ile hafif ticari araçlarda akıllı bir bağlantı seçeneği sunan ve sonraki yıllarda Microsoft ve Iveco arasındaki uzun zamandır devam eden işbirliğiyle zenginleştirilen Daily Business UP App dijital dönüşümde markanın verimlilik stratejisindeki önemini de arttırıyor. Bu stratejinin bir parçası olarak, yeni Daily bireysel müşterinin operasyon ve iş gereksinimlerini yakından karşılayan bir paketi de sunmaya başlıyor.

Bağlanabilirlik özelliğiyle Yeni Daily, Iveco’nun Kontrol Odası ile doğrudan temasa sokarak gerçek zamanlı veri sağlıyor. Bu şekilde uzmanların proaktif diyagnostikler yaparak ve koruyucu önlemler alarak, servis ziyaret sayısını optimize etmek ve aracın hizmet dışı zamanlarını en aza indirgemek için bakım ve servis müdahalelerini etkin bir şekilde planlamasına yardımcı oluyor.

MyDaily uygulamasıyla da erişilebilen MyDaily portalı, araç sahiplerinin araçlarını bilgisayarlarından veya mobil cihazlarından hareket halindeyken izlemelerini sağıyor. Bu şekilde sürücünün sürüş stilinin yanı sıra performansını ve yakıt tüketimini analiz ederken raporlarla da iyileştirme önerileri gönderebiliyor.

Filo yöneticileri için, Yeni Daily, Verizon Connect’le birlikte Iveco filo yönetim sistemini de sunuyor. Daha iyi navigasyon, filo görünürlüğü, gelişmiş motor teşhisi ve neredeyse gerçek zamanlı kilometre raporlaması yoluyla filo giderlerini azaltmayı hedefleyen sitem, operasyon sırasında gecikmeleri yönetmelerine, değişen teslimat programlarını düzenlemelerine ve müşterilerine daha hızlı yanıt vermelerine, bakım programlarını iyileştirmelerine ve sürüş saatlerini izlemelerine yardımcı olmak üzere geliştirilmiş.

Etiketler:
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA