İstanbul Karbon Zirvesine Ev Sahipliği Yapacak
İstanbul Teknik Üniversitesi'nin (İTÜ) ev sahipliğinde, birçok kurum ve kuruluşun da katkılarıyla 3-5 Nisan tarihleri arasında İstanbul'da Karbon Zirvesi düzenlenecek.

12 Mart 2014 Çarşamba 16:22
İstanbul Teknik Üniversitesi'nin (İTÜ) ev sahipliğinde, birçok kurum ve kuruluşun da katkılarıyla 3-5 Nisan tarihleri arasında İstanbul'da Karbon Zirvesi düzenlenecek.
İklim değişikliğinin dünyayı etkilemeye başlaması sonucu küresel ısınma ve sera emisyonun artışı gibi konular gelecek nesiller açısından bir tehdit oluşturmaya başladı. Bu sorunun ciddi boyutlara ulaşması, çözümler konusunda kamuoyunda bir farkındalık oluşturma zorunluluğunu doğurdu. Hükümetler arası İklim Değişikliği Paneli Raporu da bu sorunun boyutlarını açıkça belirtiyor. Konuyla ilgili 3-5 Nisan 2014 tarihleri arasında İstanbul Teknik Üniversitesi’nin ev sahipliğinde, birçok bakanlık ve kuruluşun da katkılarıyla İstanbul Karbon Zirvesi düzenlenecek.
Çok sayıda önemli uzman ve bilim insanı bir araya getirilerek, Kyoto Protokolü sonrasında önemli bir konu haline gelen karbon ticareti, mevcut sorunlar ve çözümleri üzerinde tartışılması ve kamuoyu bilinci arttırılarak yeni stratejiler üretilmesi hedefleniyor. Bu bakımdan İstanbul Karbon Zirvesi sadece Türkiye için değil, diğer ülkeler için de önemli sonuçlar öngörüyor.
AB komisyonunun 2012 yılında aldığı kararla hava yolu şirketlerine belirli bir oranda karbon vergisi ödeme zorunluluğu getirmişti. Bu karara Çin ve Hindistan gibi bir takım ülkeler karşı çıkmışlardı. İklim değişikliği ve seragazı emisyonu konularının büyük bir sorun haline gelmesiyle, dünya genelinde çevre politikaları gözden geçirilmeye başlandı.
Karakaya: ‘Bir uçuşta bir yıllık ısınma kadar hava kirletiyor’
İstanbul Karbon Zirvesi Organizasyon Komitesi Başkanı Doç. Dr. Etem Karakaya, dünyada küresel karbon piyasalarının hızla gelişip büyüdüğünü ve artan kamuoyu bilinci sayesinde sürdürülebilir karbon yönetimi, emisyon ticareti ve temiz teknolojilerin geliştirilmesine yönelik çalışmaların öneminin daha fazla anlaşıldığını belirtti.
Karakaya, dünyada hızla büyüyen havacılık sektörünün sera gazı emisyonlarının artışına katkısının ciddi miktarlarda olduğunu ve bu konuda acil önlemlerin alınması konusunun özellikle Avrupa Birliği ve Uluslararası Sivil Havacılık Organizasyonu (ICAO) tarafından sürekli dile getirildiğini bildirerek, şunları söyledi: “Uçak yolculuğu ile seyahat bireylerin ciddi şekilde sera gazı emisyonuna yol açmakta. Örneğin İstanbul-New York arası bir uçuş yapan kişinin neden olduğu emisyon miktarı aynı kişinin bir yıl boyunca ısınma amaçlı yakıt kullanımı sonucu neden olduğu emisyon miktarı ile aynı. AB bu konuya önem verdiği için Avrupa Birliği Emisyon Ticareti Sistemine kendi hava sahasına gelen ve bu sahada kalkan tüm havayolu şirketlerini de dahil etmeyi planlamakta. 2016'ya kadar bu konuda ciddi somut yaptırımlar getirilecek. Bu durum Türk Hava Yolları başta olmak üzere ülkemizin tüm havayolu şirketlerini yakından ilgilendirmekte.”
Karakaya, İstanbul Karbon Zirvesi ile çok sayıda sektörde olduğu gibi havacılık sektöründe de dikkatleri karbon salımına çekmeyi hedeflediklerini vurgulayarak, "Gelişen, yaşanabilir bir dünya içinde yer üstü kadar havada da emisyonların azaltılması gerekiyor" dedi.
Türkiye havacılık sektöründe ise, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün 2009 yılının Aralık ayında başlattığı, 2010 yılında da yeni düzenlemeler yaparak geliştirdiği ‘Yeşil Havaalanı Projesi’yle modern ve çevre dostu kuruluşların sayısı her geçen gün artıyor. Bu projeyle, doğaya ve insanlara verilebilecek zararların azaltılması, mümkünse bu zararların tamamen ortadan kaldırılması amaçlanırken, uygulanan Katı Atık Yönetimi’yle de, çeşitli atıkların doğaya tekrar kazandırılmasını planlanıyor.
TSE ile yapılan işbirliği sonucunda, TS EN ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemini kurmak, Sera Gazı Envanter Raporu’nu TS ISO 14064-3 standardına göre doğrulatmak gibi koşulları sağlayan ilgili kuruluşlara “Yeşil Havalimanı Belgesi” veriliyor. Bu koşulların yanı sıra ortak belirlenen bazı kriterlerin de sağlanmasıyla birlikte Adıyaman, Amasya Merzifon, Balıkesir Koca Seyit, Bursa Yenişehir, Elazığ, Erzurum, Hatay, Isparta Süleyman Demirel, Nevşehir Kapadokya, Şanlıurfa GAP ve Uşak havalimanları “Yeşil Kuruluş Ünvanı” almaya hak kazandılar. Böylelikle yeşil havaalanlarının sayısı 11’e yükselmiş oldu. Ayrıca teşvik edilmesi adına bu ünvanı alan işletmelere, projede belirtilen logoyu kullandıkları takdirde, işletme yetki belgesi, ruhsat ve sertifika gibi belgelerin temdit ücretleri gibi işlemlerde indirimler sağlanıyor. Yine ilgili kuruluşların personellerine, konuyla ilgili çeşitli eğitimler verilerek çevreye duyarlılık bilinci ve farkındalığı yaratılıyor.
Özellikle hava yollarına yönelik denetimlerin arttırılmasıyla birlikte caydırıcı cezaların uygulanması ve hizmet tarifelerinde indirimler sunulması ülkemiz havacılık sektörüne önemli katkılar sağladı. Türk Hava Yolları da bu amaçla geliştirilen yeni uçak modellerini kullanarak bir ilke imza atmış oldu. Kullanılan yeni uçak modelleriyle yakıt maliyetinde yüzde 4 azalma sağlarken; karbon salımında yılda 900 ton azalma ve görev kabiliyetinde 100 deniz miline varan artış sağlandı.
12 Mart 2014
Ford Trucks, Castrol ve Prometeon Güçlerini Birleştirdi: ‘Kaptanlar Kulübü’ Türkiye’nin Dört Bir Yanında Kaptanlarla BuluştuFord Trucks, Castrol ve Prometeon’un birlikte hayata geçirdiği ‘Kaptanlar Kulübü Senin Şehrinde’ Türkiye turu tamamlandı.22 Mayıs 2026 Cuma 16:27Ticari Araçlar
Türkmenistan’dan Transit Geçen Araçlara Yakıt SınırıTürkmenistan, transit geçiş yapan araçların yakıt depolarına 300 litre sınırı getirdi. 1 Nisan 2026 itibarıyla sınırı aşan her litre dizel için 20 manat ücret alınacak.22 Mayıs 2026 Cuma 16:01Lojistik
Mercedes-Benz Türk Meslek Liselerine Eğitim Desteğini SürdürüyorMercedes-Benz Türk’ün 2014 yılında hayata geçirdiği “EML’miz Geleceğin Yıldızı” programı büyümeye devam ediyor.20 Mayıs 2026 Çarşamba 15:12Ticari Araçlar
Kırılan Küresel Akışlar: Savaş, Lojistik ve Yeni İş birliği Dönemilogitrans: Küresel Lojistiğin Çözüm Platformu14 Mayıs 2026 Perşembe 16:46Lojistik
ERTLog, Renault Trucks Çekicileriyle Operasyon Gücünü ArtırıyorRenault Trucks T 520 ve C 520 6x4 çekicileri teslim alan ERTLog, operasyonel verimlilik ve büyüme hedeflerine odaklanıyor.14 Mayıs 2026 Perşembe 16:20Ticari Araçlar
Sağlık Bakım Tırı 4 Sezonda 16 Bin Şoföre UlaştıMercedes-Benz Türk’ün Sağlık Bakım Tırı projesi, yeni sezonunda da Türkiye’nin farklı noktalarında uzun yol şoförlerine hizmet sunmaya devam edecek.14 Mayıs 2026 Perşembe 14:35Ticari Araçlar
Interschutz 2026: Allison Transmission, itfaiye ve kurtarma araçları için tam otomatik şanzımanlarını sergileyecekAllison Transmission, itfaiye, acil durum ve sivil savunma alanlarında dünyanın önde gelen fuarı olan Interschutz 2026'da itfaiye ve kurtarma araçları için tam otomatik şanzıman ve tahrik sistemleri çözümlerini katılımcılarla buluşturacak.13 Mayıs 2026 Çarşamba 17:37Ticari Araçlar
UTİKAD ve SGS TransitNet Sektörel İş Birliğini GenişletiyorUTİKAD ile SGS TransitNet arasında, lojistik sektöründe verimliliği artırmak ve üyelere katma değerli hizmet modelleri geliştirmek amacıyla iş birliği protokolü imzalandı.12 Mayıs 2026 Salı 16:28Lojistik
Volkswagen Crafter’lar Yıldırımlar Lojistik FilosundaYıldırımlar Lojistik, filosunu 6 adet Volkswagen Crafter Panelvan ile güçlendirdi. Doğuş Otomotiv Volkswagen Ticari Araç ve Tamaş iş birliğiyle gerçekleştirilen teslimat, iki şirket arasındaki uzun soluklu iş ortaklığını bir kez daha ortaya koydu.12 Mayıs 2026 Salı 16:08Ticari Araçlar
Ağır Vasıta Sektörü Hurda Teşviki ve Finansman Çağrısı YaptıTreyler ve ağır vasıta sektörünün en büyük buluşması olan Ağır Vasıta, Treyler Zirvesi, 8. kez "Dijitalleşme ve Otonom Teknolojiler Işığında Treylerin Yeni Yolculuğu" temasıyla İstanbul’da gerçekleştirildi.11 Mayıs 2026 Pazartesi 16:44Ticari Araçlar
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2026 Kargo Haber
















Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.