Hızlı ve Verimli Süreç Akışının Yolu Dijitalleşmeden Geçiyor
İstanbul Ticaret Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen ‘Elektronik Belge Çalıştayı’nda lojistik sektöründe ve dış ticarette elektronik belge kullanımı tartışıldı.

10 Mart 2016 Perşembe 17:39
UTİKAD Başkanı Turgut Erkeskin yaptığı açılış konuşmasında lojistik sektöründe kullanılan bilişim teknolojileri ve dijitalleşmenin öneminin altını çizdi.
Elektronik belge kullanımının son yıllarda hemen her platformda yaygınlaştığı gözlenmektedir. Elektronik belgeler dış ticarette ve lojistik sektöründe basılı belgelerin yerini almaya başlamıştır. Ancak ülke içindeki sistemlerin entegre çalışmaması ile elektronik belgeye geçiş hızının beklenen düzeyde olmaması, sektörün dijital platformdaki gelişimini zorlayan bir unsur olarak görünmektedir.
UTİKAD ve İstanbul Ticaret Üniversitesi işbirliğiyle düzenlenen ‘Elektronik Belge Çalıştayı’nda lojistik sektöründeki e-dönüşüm masaya yatırıldı. UTİKAD, TOBB, İTO, sigorta ve bankacılık sektöründen yöneticilerin katıldığı çalıştay sonucunda İstanbul Ticaret Üniversitesi akademisyenleri tarafından hazırlanacak çalıştay raporu doğrultusunda ilerleyen dönemde gerçekleştirilecek toplantılarla çalışmanın detaylandırılması kararlaştırıldı.
UTİKAD Başkanı Turgut Erkeskin yaptığı açılış konuşmasında lojistik sektöründe kullanılan bilişim teknolojileri ve dijitalleşmenin öneminin altını çizdi. Gümrükler dahil lojistiğin tüm bileşenlerinde dijitalleşmenin hız ve maliyet açısından getirdiği faydalara değinen Erkeskin, “Bugün hızlı ve verimli süreç akışı istiyorsak, maliyetlerimizi düşürmek istiyorsak işlemlerimizi elektronik platforma taşımalıyız. Elektronik ortama taşınan bilgiler ve dijitalleşen süreçlere uyum sağlamak artık rekabette öne geçmek için olmazsa olmaz bir şart olarak karşımıza çıkmaktadır” dedi.
Ancak sektörün dijitalleşmesinin sadece kağıt kullanımının ortadan kalkması ve otomasyona gidilmesi ile sınırlı olmadığını belirten Erkeskin, “Dijitalleşme ile birçok yeni kavram son yıllarda hayatımıza girmiştir. Bunlara örnek olarak akıllı sözleşmeler, internet üzerinden verilen on-line siparişler, efaturalar, dijital imzalar, araç takip sistemleri, RFID, bulut bilişim sistemleri ve e-AWB ile e-TIR gibi kavramlar hayatımıza girmiş durumda” diye konuştu.
UTİKAD’ın konuya verdiği önemi de vurgulayan Erkeskin sözlerini şöyle sürdürdü; “UTİKAD lojistik sektörünün çatı örgütü olarak lojistik sektörünün dijitalleşmesinde pay sahibi SOFT, Select gibi bilişim firmaları ile SGS TransitNet gibi on-line teminat sistemi hizmeti veren firmaları da bünyesinde barındırmaktadır. e-Freight’e giden süreçte lojistik sektöründe hizmet veren yapıların bir arada olması ortak aklın yaratılmasında önemli bir avantaj oluşturmaktadır.”
Dış ticarette elektronik belge kullanımında kısmi çözümler yeterli sonucu vermiyor
İstanbul Ticaret Üniversitesi öğretim elemanlarının 2015 yılında e-belgeler konusunda yazmış oldukları ‘eUCP and Electronic Commerce Investments: E-Signature and Paperless Foreign Trade’ isimli makalede belirtilen “Dış ticarette kağıt belgeler halen yaygın şekilde kullanılmaya devam etmektedir. Dış ticarette elektronik belge kullanımında kısmi çözümler yeterli sonucu vermemektedir. Bu nedenle, dış ticaretteki tüm tarafların bir araya geldiği kapsamlı bir çözüme ihtiyaç vardır” ifadeleri dijitalleşmenin gerekliliği ortaya çıkarmaktadır.
Bu kavramsal çerçevede tasarlanan çalıştay İstanbul Ticaret Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Uluslararası Lojistik Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Murat Çemberci moderatörlüğünde gerçekleştirildi. Çalıştayın birinci oturumunda UTİKAD Yönetim Kurulu Üyesi Taner İzmirlioğlu, TOBB TIR ve Ata Karnesi Müdürü Aslı Gözütok, İTO Dış Ticaret Uygulamaları Birimi Yönetmeni Bahriye Çetin, SİRİYOD Yönetim Kurulu Başkanı Uğurhan Acar ve bankacılık sektörünü temsilen TEB Dış Ticaret Merkezleri Danışmanı Abdurrahman Özalp dış ticaretin ilgili süreçleri ve kullanılan dokümanlar ile mevcut e-belge uygulamaları hakkında sunumlar yaptılar.
Çalıştayın ikinci oturumunda İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve Havacılıkta Yer Hizmetleri Program Başkanı Mustafa Emre Civelek ‘Bütünleşik Dış Ticaret Belgesi’ isimli, tek belgeye dayalı yeni bir dış ticaret ve ödeme yöntemi önerisini sundu. Daha sonra, getirilen bu öneri elektronik belgelerin kullanımının tüm paydaşlara ve süreçlere etkileri ile elektronik belge sistemlerinin geleceği katılımcılar tarafından değerlendirildi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Hilal Trans ve Renault Trucks’tan 100 Araçlık Stratejik İş Birliği AdımıRenault Trucks, lojistik sektörünün önde gelen oyuncularından Hilal Trans’a 100 adet Renault Trucks T 480 çekici teslimatını gerçekleştirdi. Bu stratejik teslimat, iki firma arasındaki uzun soluklu iş birliğinin önemli bir kilometre taşı oldu.02 Temmuz 2025 Çarşamba 17:06Ticari Araçlar
Marubeni BOMAG’ın Gücünü Tek Çözümde BuluşturuyorMarubeni Dağıtım ve Servis, BOMAG’ın BW 177 D-5 toprak silindiri ile BF 800 C-3 asfalt finişerini bir araya getirerek inşaat ve yol projelerine güçlü, ekonomik ve çevreci çözümler sunuyor.02 Temmuz 2025 Çarşamba 16:29İş Makineleri
TÜVTRANS Filosunu 5 Yeni Tırsan Platform ile GüçlendirdiAğır nakliye sektöründe faaliyet gösteren TÜVTRANS, 5 adet yeni Jumbo Platform aracı Tırsan’ın Adapazarı Mega Üretim Kampüsü’nde düzenlenen törenle teslim alarak filosundaki Tırsan sayısını 15’e çıkardı.02 Temmuz 2025 Çarşamba 15:58Ticari Araçlar
transport logistic Southeast Asia and air cargo Southeast Asia (tlacSEA) Accelerates the Region’s Logistics Resilience, Sustainability, and DigitalizationSingapore, 1 July 202502 Temmuz 2025 Çarşamba 13:42World News
Komatsu WA Serisi 25-26 Ton Segmentinde Operasyonel Verim SağlıyorWA Serisi lastikli yükleyiciler, güçlü tork, düşük yakıt kullanımı ve gelişmiş kontrol sistemleriyle 25-26 ton segmentinde dikkat çekiyor.01 Temmuz 2025 Salı 15:03İş Makineleri
SunExpress Hizmet İhracatında Türkiye’nin İlk Üç Şirketinden Biri OlduTürk Hava Yolları ve Lufthansa’nın ortak kuruluşu SunExpress, TİM tarafından düzenlenen İhracatın Şampiyonları Ödül Töreni’nde, 2024 yılında Türkiye genelinde hizmet ihracatına en fazla katkı sağlayan ilk üç şirket arasında yer alarak ödüle layık görüldü.01 Temmuz 2025 Salı 14:35Havayolu
Passenger Growth Hits 5% in MayThe International Air Transport Association (IATA) released data for May 2025 global passenger demand with the following highlights:30 Haziran 2025 Pazartesi 18:08World News
Pasifik Eurasia’dan Orta Koridor İçin Dört Stratejik İmzaPasifik Eurasia, Orta Koridor güzergahında, demiryolu taşımacılığını geliştirmek amacıyla İstanbul’da düzenlenen Küresel Ulaştırma Koridorları Forumu’nda dört stratejik anlaşmaya imza attı.30 Haziran 2025 Pazartesi 17:57Lojistik
May Air Cargo Demand Up 2.2% Despite Trade DisruptionsThe International Air Transport Association (IATA) released data for May 2025 global air cargo markets showing:30 Haziran 2025 Pazartesi 17:39World News
Renault Trucks'ın Stratejisi: Enerji Verimliliği ve Kaynak TasarrufuRenault Trucks, Haziran 2025’te yayınladığı son sürdürülebilirlik raporunda, tesislerinde uyguladığı enerji verimliliği ve kaynak tasarrufu stratejisini ayrıntılı olarak açıklıyor.30 Haziran 2025 Pazartesi 17:08Ticari Araçlar
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2025 Kargo Haber