30 Nisan 2026
  • İstanbul10°C
  • Ankara16°C

Hava kargoda Ortadoğu Etkisi Sert Oldu, Mart’ta Toplam Talep %4.8 Düşerken, Ortadoğu Bölgesinde Düşüş % 54.3 Oldu

Orta Doğu'daki savaş atmosferinin hava kargo pazarları üzerindeki negatif etkisi kendini Mart ayında gösterdi. Ortadoğu’ya ve Basra Körfezi’ne yönelik ticaret rotalarında hava kargo hareketi büyük oranda azaldı.

Hava kargoda Ortadoğu Etkisi Sert Oldu, Mart’ta Toplam Talep %4.8 Düşerken, Ortadoğu Bölgesinde Düşüş % 54.3 Oldu

30 Nisan 2026 Perşembe 19:23

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA), Mart 2026 küresel hava kargo pazarlarına ilişkin verileriyle toplam talep, kargo ton-kilometre (CTK) cinsinden ölçüldüğünde, Mart 2025 seviyelerine göre %4,8 azaldı. Uluslararası operasyonlarda bu düşüş %5,5’e çıktı.

Kapasite, mevcut kargo ton-kilometre (ACTK) cinsinden ölçüldüğünde, Mart 2025'e göre %4,7 düşerken, uluslararası operasyonlar için bu azalış %6,8 olarak ölçüldü.

IATA Genel Direktörü Willie Walsh bu konuda şu değerlendirmede bulundu;“Mart ayında hava kargo talebi bir önceki yıla göre %4,8 düştü. Bu düşüşün büyük kısmı, Orta Doğu'daki savaş nedeniyle Körfez'deki büyük havalimanlarında yaşanan ciddi aksaklıklardan kaynaklandı. Ay Yeni Yılı sonrası yaşanan olağan yavaşlama da düşüşe katkıda bulundu. Şu an itibariyle temel talep eğilimleri güçlü görünüyor ve Dünya Ticaret Örgütü ile Uluslararası Para Fonu'nun ticaret ve GSYİH tahminlerine ilişkin son revizyonları 2026'da büyümenin devam edeceğini gösteriyor. Önemlisi, hava kargo ağları, jeopolitik, tarife ve operasyonel zorluklara uyum sağlayan küresel tedarik zincirlerini desteklemek için gereken esnekliği sağlıyor. Tüm gözler, önümüzdeki aylarda sektörün dayanıklılığını test etmesi beklenen yakıt arzı ve fiyatında.”

Mart Ayı Bölgesel Performansında Afrika sürprizi

Asya-Pasifik havayolları Mart ayında hava kargo talebinde yıllık bazda %5,4'lük bir artış gördü. Kapasite yıllık bazda %5,0 arttı.

Kuzey Amerika merkezli havayolları Mart ayında hava kargo talebinde yıllık bazda %1,2'lik bir düşüşle karşılaşırken, kapasite yıllık bazda %1,1 azaldı.

Hava kargoda Ortadoğu Etkisi Sert Oldu, Mart’ta Toplam Talep %4.8 Düşerken, Ortadoğu Bölgesinde Düşüş % 54.3 Oldu

Avrupa merkezli havayolları ise Mart ayında hava kargo talebinde yıllık bazda %2,2'lik bir artış gördü. Kapasite de yıllık bazda %4,2 büyüdü.

Orta Doğu havayolları Mart ayında hava kargo talebinde yıllık bazda %54,3'lük bir düşüş görürken, kapasite yıllık bazda %52,4 azaldı.

Günry Amerika ve Karayip havayolları Mart ayında hava kargo talebinde yıllık bazda %1,8'lik bir artış gördü. Kapasite yıllık bazda %5,1 arttı.

Afrika havayolları, Mart ayında hava kargo talebinde yıllık bazda %7,0'lık bir artış gördü; bu, tüm bölgeler arasında en güçlü artıştı. Kapasite ise yıllık bazda %4,6 azaldı.

Ticaret Yollarında Büyüme, Ortadoğu’da sarsıntı

Mart ayında hava kargo performansı, ana ticaret rotalarında farklılık gösterdi. Afrika-Asya büyümeye öncülük ederken, bunu Asya-Avrupa rotası izledi; Asya içi ticaret de bölgesel ticarette güçlü bir performans sergiledi. Buna karşılık, Körfez bağlantılı koridorlar, Orta Doğu'da devam eden çatışma ortamı nedeniyle ciddi şekilde aksadı.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA