Hava Kargo Güvenliği İTO’da Yapılan Çalıştayda Değerlendirildi
SHT-17.6 Talimatı Bilgilendirme Toplantısı (Hava Kargo Güvenliği Çalıştayı), İstanbul Ticaret Odası ev sahipliğinde, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ile UTİKAD işbirliğinde düzenlendi.

24 Haziran 2016 Cuma 14:38
İTO Meclis Salonu’nda düzenlenen ve SHT-17.6 Talimatı’nın uygulanmasına yönelik değerlendirmelerin yapıldığı çalıştayda; Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü yetkilileri ile Turkish Cargo yöneticileri hava kargodaki değişim ve talimat ile getirilen yeniliklere yönelik bilgileri hava kargo acentelerine aktardı.
Havayolu ile kargo ve posta taşımacılığının ICAO, ECAC ve IATA tarafından belirlenen uluslararası standartlarda yapılmasını ve güvenliğini sağlamak üzere 04 Eylül 2015 tarihinde yayınlanan giren SHT- 17.6 Hava Kargo ve Posta Güvenliği Talimatı, İTO, SHGM ve UTİKAD işbirliğinde düzenlenen çalıştayda masaya yatırıldı.
Hava kargo acentelerinin gündemindeki konuların başında yer alan SHT-17.6 Talimatı sektördeki paydaşların görev, yetki ve sorumlulukları ile güvenli tedarik zincirinde yer alan personelin işe alımı, nitelikleri ve eğitimleri hakkında uygulanacak usul ve esasları düzenliyor. Hava kargo acentelerinin temsilcileri, yürürlüğe girdiği andan itibaren SHT-150.11 sayılı Hava Kargo Acentelerinin Görev, Yetki ve Sorumlulukları Hakkında Özel Kurallar Talimatı’nı yürürlükten kaldıran SHT-17.6 Talimatı’na ilişkin sorularını SHGM yetkililerine bu çalıştayda aktardı.
Çalıştayda açılış konuşmalarını İTO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Hasan Erkesim, UTİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Turgut Erkeskin ve SHGM Güvenlik, Denetim ve Sertifikasyon Koordinatörü Ramazan Dursun yaptı.
11 Eylül saldırıları sonrası lojistik süreçlerin tüm paydaşların katılımı ile güvenlik perspektiften incelenmeye başladığını belirten UTİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Turgut Erkeskin, “Taşımaların ve taşınan malların güvenli olduğuna dair birtakım kurallar uygulanmaya başlandı. Bu uygulamaların ülkemizde olan yansımasını bugün değerlendireceğimiz Sivil Havacılık 17.6 Talimatı’nda da görmekteyiz. Bu uygulamanın hava kargo sektörüne getirdiği yetki ve sorumlulukları konunun uzmanları ile çalıştayda değerlendireceğiz” diye konuştu.
Türkiye’de hemen hemen tüm hava kargo acentelerinin UTİKAD’ın üyesi olduğunun altını çizen Turgut Erkeskin, “Üyelerimizle birlikte SHT-17.6’ya dair yapmış olduğumuz değerlendirmelerde talimatla ilgili birçok konunun açıklanması gerektiğini gördük. Bu yeni konuyla ilgili soru işaretlerini bugün yetkililerden dinlemeyi, yanıt bulamayan soruları ise Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü yetkilileri ile tekrar değerlendirmeyi arzu ediyoruz” dedi.
Yeni talimatın daha önce var olan SHT-150.11 Talimatı’nın yerini aldığını belirten Erkeskin, “SHT- 150.11’in adını tekrar hatırlamak gerekirse Kargo Acenteleri Görev, Yetki ve Sorumlulukları Hakkında Özel Hükümler olarak tanımlanmaktaydı. Biz orada işimizi nasıl yapacağımıza dair bilgilere ulaşabiliyorduk. Ancak yeni ismiyle talimatın sadece güvenliğe endeksli olduğunu görüyoruz. Buradaki tanımlamada bir eksiklik var gibi görünüyor. Çünkü içeriğine baktığımız zaman ‘yetkili acente’ kavramı ile karşı karşıyayız ki, yetkili acente aslında düne kadar hava kargo acentelerini tarif ederdi. Ama bugün karşımıza üç yeni tarif çıktığını görüyoruz. Bunlardan bir tanesi yetkili acente, bir tanesi bilinen gönderici, diğeri de kayıtlı gönderici. Bu üç firmanın sistem içindeki rolleri, hava taşıyıcısı ile ilişkisinin direkt ya da dolaylı olarak ne olacağını hep beraber anlayıp, netleştirmemiz lazım” diye konuştu.
Erkeskin’in ardından söz alan Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü Güvenlik, Denetim ve Sertifikasyon Koordinatörü Ramazan Dursun, talimatın hazırlanması süresince yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Oturum Başkanlığını UTİKAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Havayolu Çalışma Grubu Başkanı Arif Badur’un yaptığı çalıştayda sırasıyla THY Kargo Sivil Havacılık Güvenlik Şefi Elif Öngen, SHGM Havacılık Uzman Yardımcısı Ahmet Türk, Turkish Cargo Kargo Başkan Yardımcısı Serdar Demir ile SHGM Güvenlik, Denetim ve Sertifikasyon Koordinatörü Ramazan Dursun sunum yaptı. SHT-150.11 Talimatı’nı yürürlükten kaldıran ve hava kargo acentelerinin yetkilendirilmesinde önemli değişiklikler getiren SHT-17.6 Talimatı’nın masaya yatırıldığı çalıştayın sonunda sektör temsilcilerine de söz verildi. Talimata ilişkin yorumları alan SHGM yetkilileri, sektörden gelen eleştirileri değerlendireceklerini belirterek hava kargo acentelerinden gelecek görüşlerle SHT-17.6 Talimatı’nın yenilebileceğini bildirdi.
UTİKAD Havayolu Çalışma Grubu Başkanı Arif Badur çalıştayda gündeme gelen konular ile hava kargo acentelerinin ileteceği ilave görüş ve önerilerin Havayolu Çalışma Grubu tarafından derlenerek SHGM’ye iletileceğini; talimatın yenilenmesi sürecinde Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’ne destek olmaya devam edeceklerini belirtti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
MNG Airlines, İki Airbus A350F Kargo Uçağı Siparişi İçin İmza AttıTürkiye merkezli küresel lojistik şirketi MNG Airlines (MNGA), Paris Airshow kapsamında iki adet Airbus A350F için Mutabakat Zaptı (MoU) imzalayarak tamamen yeni nesil kargo uçağı olarak adlandırılan bu model için taahhütte bulunan en son şirket oldu.18 Haziran 2025 Çarşamba 16:35Havayolu
Mercedes-Benz Actros ve Atego ile Şehir İçi Atık Toplama Çözümleri Sunuyor“Geniş Aile, Temiz Çevre” vizyonuyla Mercedes-Benz Actros ve Atego modelleri, güvenlik ve verimlilikle şehir içi atık toplamada öne çıkıyor.18 Haziran 2025 Çarşamba 16:08Ticari Araçlar
Scania, Super Motor Ailesinin En Yeni Üyesi Super 11’i TanıttıKompakt tasarımı ve yüzde 7’ye varan yakıt tasarrufu ile dikkat çeken Scania Super 11, 2025 sonunda Türkiye pazarında yerini alacak.18 Haziran 2025 Çarşamba 15:34Ticari Araçlar
İGA İstanbul Havalimanı Küresel Bağlantıda Dünya Lideri• ACI EUROPE tarafından yayınlanan “2025 Havalimanı Endüstrisi Bağlantı Raporu”na göre, İGA İstanbul Havalimanı küresel çapta ‘Bağlantı Merkezi Sıralaması’nda Frankfurt’u geride bırakarak dünya lideri konumuna yerleşti.18 Haziran 2025 Çarşamba 15:09Havayolu
KargoHaber 317. Sayı (Dijital Dergi)317. Sayımızın dijital versiyonu PDF formatında yayında.18 Haziran 2025 Çarşamba 14:05Dijital Dergi
Taşlar Yerinden OynayıncaTrump, tüm yapıların kilit taşlarını yerinden oynatıyor. Öngörülemezlik, Trump için kazançlı bir yol gibi dursa da ABD’nin içinde bulunduğu karabasanı açıklamaya yetmiyor.18 Haziran 2025 Çarşamba 12:53Bakış
MNG Airlines to order two Airbus A350F FreightersMNG Airlines (MNGA), a global logistics provider and e-commerce enabler based in Türkiye, has become the latest carrier to commit to the all-new A350F, following the signature of a Memorandum of Understanding (MoU) for two aircraft.18 Haziran 2025 Çarşamba 12:42World News
SunExpress’ten Birleşik Krallık – Türkiye Uçuşlarında 10.000 Ek KoltukTHY ile Lufthansa’nın ortak kuruluşu SunExpress, 2025 yaz sezonunda Birleşik Krallık ile Türkiye arasındaki uçuşlarda kapasite artırıyor. Hava yolu, Birleşik Krallık’tan Türkiye’ye artan talebe yanıt olarak beş rotada toplam 10.000 ek koltuk sunuyor.18 Haziran 2025 Çarşamba 12:12Havayolu
Ekol ve Türk Henkel’in Sürdürülebilir Tesisine Uluslararası ÖdülEkol, Orta Doğu ve Afrika Bölgesi’ndeki (MEA) şirketlerin lojistik ve tedarik zincirindeki yeniliklerini sergilediği dünyanın en saygın platformlarından The Supply Chain Excellence Awards MEA'da ödüle layık görüldü.16 Haziran 2025 Pazartesi 13:05Lojistik
Iveco 50’nci Yılında Geleceğe Yön Veren Bir Kutlamaya İmza Attı"50xBeyond" etkinliğiyle 50’nci yıl dönümünü kutlayan Iveco, elektrikli S-eWay çekici ile eJolly ve eSuperJolly modellerini tanıtarak sürdürülebilir taşımacılık hedeflerine güçlü bir adım attı.13 Haziran 2025 Cuma 12:25Ticari Araçlar
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2025 Kargo Haber