15 Ocak 2025
  • İstanbul6°C
  • Ankara8°C

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı: “T1 İle Yapılan Taşımalar Yaklaşık 53 Milyon Avro Tasarruf Sağlar”

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın kurumsal kimliğini gümrük kapılarındaki görünürlüğe yansıtmak ve farkındalık oluşturmak için tasarlanan yeni personel kıyafetleri, düzenlenen bir etkinlikle tanıtıldı.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı: “T1 İle Yapılan Taşımalar Yaklaşık 53 Milyon Avro Tasarruf Sağlar”

06 Aralık 2012 Perşembe 16:50

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın kurumsal kimliğini gümrük kapılarındaki görünürlüğe yansıtmak ve farkındalık oluşturmak için tasarlanan yeni personel kıyafetleri, 5 Aralık 2012 Çarşamba günü İstanbul Grand Cevahir Otel’de düzenlenen bir etkinlikle tanıtıldı. Tanıtımı yapılan kıyafetlerin, en geç 10 Aralık 2012 Pazartesi gününden itibaren tüm gümrük müdürlüklerinde giyilmeye başlayacağı bildirildi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı’nın katılımı ile gerçekleştirilen organizasyonda Bakan Yazıcı,  gümrüklerde işlem süresini kısaltacak yeni uygulamalar ve Ortak Transit Sistemi ile ilgili de açıklamalarda bulundu. Bakan Yazıcı, “AB ile yapılan taşımacılıkta kullanılan yıllık yaklaşık 500 bin TIR Karnesi dikkate alındığında, taşımacılığın yüzde 50’sinin T1 beyannamesi ile yapılması durumunda yıllık yaklaşık 53 milyon Avro dolayında bir tasarruf sağlanacaktır” dedi.


Tanıtım etkinliğinde defile öncesinde bir konuşma yapan Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, gümrüklerin tarih boyunca sahip olduğu önemi vurgulayarak başladığı sözlerinin devamında; gümrükleri kolay ve güvenli ticaret anlayışıyla yeniden yapılandırdıklarını ve gümrük personelinin kıyafetlerindeki yenilenmenin de bu değişimin simgesel bir parçası olduğunu belirtti.  Gümrük teşkilatının taşra teşkilatında çalışan tüm personelinin tanıtımı yapılan kıyafeti giyerek hizmet sunacağını söyleyen Yazıcı, “Kıyafetler yapılacak hizmete uygun olarak seçilmişlerdir. Gümrük personelimizin kıyafetinde yaptığımız yenilik, gümrüklerde yeni dönemin dışa yansıma biçimidir” dedi.

Bakan Yazıcı, toplantıda gümrüklerdeki yeni uygulamalar ile ilgili de bilgi aktardı. Gümrükleri baştan aşağı yenileyerek, tüm iş ve işlemleri daha kolay ve güvenli hale getirmeye çalıştıklarını kaydeden Bakan Yazıcı sözlerine şöyle devam etti: “Gümrükler, yasal ticareti kolaylaştırarak ülkelerde teşebbüs ve rekabet gücünü artırmaktadır. Bunun için; tüm iş ve işlemleri standardize ederek, şeffaflık ve takip edilebilirliği sağlayarak, gümrükler başta olmak üzere hizmet verdiğimiz tüm alanlarda bilgi teknolojilerinin sağladığı avantajlı imkan ve üstünlüklerden faydalanmaktayız. İç ticaretten dış ticarete geniş bir yelpazede görev yapmakta olan bakanlığımız gümrük ve ticaret alanında; rekabeti, girişimciliği ve ekonomik büyümeyi teşvik eden, piyasa aktörlerinin kurumsal yapılarını güçlendiren, üreticileri ve tüketicileri koruyan, etkin, hızlı ve insan odaklı hizmetleri sunan politika ve uygulamaları geliştirmek, yürütmek ve denetlemek misyonuyla 11 bin personeliyle görev yapmaktadır.”


Vergi gelirlerinin önemli bir kısmı gümrüklerde tahsil ediliyor
2011 yılında, Türkiye toplam vergi gelirlerinin yüzde 21’ine tekabül eden 55 milyar 200 milyon Türk Lirası’nın gümrük idareleri aracılığıyla tahakkuk ettirilerek tahsil edildiğini açıklayan Yazıcı; bu verginin; 4 milyar 600 milyon Türk Lirası’nın gümrük vergisi, 48 milyar 600 milyon Türk Lirası’nın ithalde alınan KDV, 2 milyar Türk Lirası’nın da ithalde alınan ÖTV olduğunu kaydetti.

8 milyon 797 bin 785 aracın giriş ve çıkış işlemleri gerçekleştirildi
Gümrük kapılarında 2012 yılında şu ana kadar; 2 milyon bin 300 TIR, 2 milyon 214 bin 729 otomobil, 3 milyon 195 bin 251 konteyner, 1 milyon 386 bin 505 diğer araç olmak üzere, toplam 8 milyon 797 bin 785 aracın giriş ve çıkış işlemlerinin gerçekleştirildiğini kaydeden Hayati Yazıcı, Türkiye’ye giriş-çıkış yapan yolcu sayısını da 71 milyon 907 bin 263 olarak açıkladı.

Gümrüklerde işlem süreleri kısalıyor
En önemli hedeflerinden birisinin de gümrük işlem sürelerini kısaltmak ve minimize etmek olduğunu belirten Yazıcı; “2012 yılının ilk 6 aylık döneminde ithalatta işlem gören gümrük beyannamelerinin yüzde 72’sinin işlemleri ilk 24 saat içinde tamamlanarak eşyası teslim edilebilir hale gelmiştir. Aynı dönem itibariyle ihracat beyannamelerinin yüzde 76’sının işlemleri ilk yarım saatte sonuçlandırılmıştır. Genel olarak baktığımızda ise ihracat beyannamelerinin yüzde 96'sının işlemleri ilk 24 saat içinde tamamlanmıştır” diye konuştu.


‘Onaylanmış kişi statü belgesi” ve “Yetkilendirilmiş yükümlü”
Gümrük ve ticaret işlemlerinin basitleştirilmesine yönelik hedefleriyle ilgili olarak bazı verilerle; yeni uygulamaya başladıkları ve önümüzdeki dönemde hayata geçmesi planlanan çalışmaları da paylaşan Yazıcı şunları söyledi: “
Güvenilir ticaret erbabınca gerçekleştirilen gümrük işlemlerinde kolaylık sağlıyoruz. Gümrük Yönetmeliği’nde yaptığımız değişiklik ile ‘Onaylanmış Kişi Statü Belgesi’ sahibi adına tescil edilen ve muayene türü mavi hat olan ihracat beyannamelerinde kâğıtsız işlem uygulamasına geçtik. Bu önemli uygulama ile ihracat işlemleri ‘hemen-anında’ gerçekleşmektedir. Bir diğer yeni projemiz de ‘Yetkilendirilmiş Yükümlü’ projesidir. Ülkemizde 19 Aralık 2012 tarihinde yine İstanbul’da bir tanıtım toplantısı ile yürürlüğe girecek bu uygulama sayesinde ticaret erbabımız; ‘ihracatta yerinde gümrükleme’, ‘izinli gönderici’ ve ‘daha az ve öncelikli muayene” gibi pek çok basitleştirilmiş ve hızlandırılmış usullerle zaman ve maliyet tasarrufu kazanılacaktır.”

Ortak Transit Sistemi ve diğer yeni uygulamalar

Uygulamaya 1 Aralık 2012 tarihi itibariyle başlanan Ortak Transit Rejimi hakkında da açıklamalarda bulunan Yazıcı; “ Sistemin ülkemizde de başlanması ile gerek gümrük idareleri gerek taşımacılar transit işlemlerinde maliyet ve zaman avantajı sağlamaktadır.
Bu sözleşme kapsamında, AB’ye yapılan taşımalarda TIR Karnesi kullanımı yerine daha az maliyetli elektronik işlemlerle yürüyen ortak transit rejimi kapsamında transit beyannamesi kullanılacaktır. AB ile yapılan taşımacılıkta kullanılan yıllık yaklaşık 500 bin TIR Karnesi dikkate alındığında, taşımacılığın yüzde 50’sinin T1 beyannamesi ile yapılması durumunda yıllık yaklaşık 53 milyon Avro dolayında bir tasarruf sağlanacaktır” dedi.

Gümrük kapılarının modernizasyonu
Bakan Yazıcı, artan dış ticaret hacmine cevap verebilecek biçimde, teknolojinin imkanlarıyla donatmak ve her bakımdan sağlıklı bir altyapıya kavuşturmak üzere yenilediklerini belirterek şunları ifade etti: “İnşallah bir, iki ay içerisinde yap-işlet-devret modeliyle beş gümrük kapımızı daha yeniden yapılandırıyoruz. Sanıyorum Ocak ayı sonuna kadar bu kapılarımızdan en azından üçünün temelini atmış oluruz ve yapımına başlarız.”

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA