19 Nisan 2024
  • İstanbul16°C
  • Ankara24°C

Fuar Lojistiğinde ‘Zamanlama’ Büyük Önem Taşıyor

Fuarcılık geçmişten günümüze, hem ulusal hem de uluslararası arenadaki değeri, göz ardı edilemeyecek derecede artarak devam eden alanlardan biri. Bu alanda yaşanan gelişmeler, pek çok farklı sektörün gelişimini de beraberinde getirmiştir.

Fuar Lojistiğinde ‘Zamanlama’ Büyük Önem Taşıyor

11 Kasım 2022 Cuma 15:40

Hiç şüphesiz “fuar lojistiği” bunlardan biridir, belki de en önemlilerinden sayılabilir.

Fuar lojistiği; alandaki ürünlerin, planlamada zaman yönetiminin, fiziksel dağıtım, gümrükleme, depolama ve ihracat süreçlerini optimize etme işidir. Daha sade bir dille ifade edecek olursak; gümrüklü ve gümrüksüz depolama, sigorta, ithalat/ihracat gümrükleme, yurtiçi dağıtım ve yükleme, uluslararası taşımacılık; kara, hava, denizyolu, intermodal gibi hizmetler sunulmaktadır. Başka bir deyişle, fuar lojistiği yalnızca fuar için gerekli olacak ürünlerin taşınmasının yanı sıra, aynı zamanda sunulan yan hizmetlerin bir arada koordine edilmesini gerektirmektedir.

Tüm fuarlar arasında, zamanlamanın en etkin öneme sahip olduğu fuar şüphesiz lojistik alanında düzenlenenlerdir. Zamanlamanın bu denli kritik olmasının sebebi, ufak bir zaman kaymasının firmaya; müşteri, itibar ve güven kaybı, zamanında ulaşması gereken ürünlerin ulaşamaması kaynaklı boşa ödenen stant kira bedeli, dekor masrafı, iş gücü maliyetlerinin getireceği zarar, lojistik firması ile yaşanacak hukuki sürecin getireceği yükümlülükler olarak mal olmasıdır.

Fuarların kısıtlı sürelerde gerçekleşiyor olması, “güvenlik” unsurunun en az zamanlama kadar kritik olmasına yol açar. Özellikle uluslararası fuarlarda hatalı, hasar görmüş, eksik ürün açığını telafi etmek zamanın kısıtlı olması sebebiyle bir hayli zordur. Bunların yaşanması durumunda zamanlamada yaşanılan aksaklıkların ortaya çıkma ihtimali artıyor.

Sonuç olarak, lojistik fuar hizmetinde yaşanabilecek aksaklıkların ortaya çıkaracağı maddi manevi hasarın büyüklüğü, lojistik fuarlarının önemini gün geçtikçe daha da arttırıyor.

KargoHaber Dergisi olarak bu ayki sayımızda “Fuar Lojistiği” konusunu ele aldık ve sektör öncü firmaları ile sundukları yeni hizmetleri, projeleri ve kullanıcılarına sağladıkları avantajları konuştuk.

- Mars Hava ve Deniz Kargo Fuar ve Etkinlik Lojistiği Müdürü Namık Keleş: “Fuar Lojistiğinde En Önemli Nokta Termin Zamanı”

- Ekol Global Forwardıng Genel Müdürü Mehmet Özal: “Fuar Lojistiğinin Her Adımında A’dan Z’ye Hizmet Sunuyoruz”

Transorient Uluslararası Taşımacılık Operasyonel Gelişim Müdürü Zeynep Koç: “Fuar Lojistiğinde Öncelik, Gümrük Prosedürlerinin Çıkış Yapılmadan Netleştirilmiş Ve Dökümantasyon Detaylarının Oluşturulmasıdır”

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA