En İyi Kapı Olmayan Kapıdır
Kapı demek kuyruk, gümrük, vize, bekleme ve tabi masraf demektir. Kurulan kapılarla nakliyecinin maliyeti artarsa ihracatçının da maliyeti artmış olur.

05 Ocak 2023 Perşembe 09:50
Türkiye’nin ihracatının da takıldığı ve maliyetinin artmaya başladığı ilk yer, Bulgaristan Sınır Kapısı Kapitan Andreeova’dur.
8 ülkeye 29 sınır kapısı olan Türkiye için en öncelikli karayolu ihraç kapısı Kapıkule’dir. Kapıkule uluslararası rekabetin gerçek anlamda ete kemiğe büründüğü nokta olup, uzantısı durumundaki Kapitan Andreevo, aynı zamanda AB’ye giriş kapısıdır. Bu kapıdaki uygulamalar, AB’nin Türkiye’ye ilişkin tercihlerini göstermektedir. Türkiye’nin bu kapıdan ne kadar ihracat yapıp yapamayacağı buna göre belirleniyor.
Sınır ve çevresinde bekleyen 3 bin 681 treyler, dergimizin 16-17. sayfasında yer alan uydu fotoğraflarında görülüyor. Kabaca 60 bin tona yakın, ‘yükte hafif pahada ağır’ mallarla dolu treylerler, taşıdıkları malın maliyetini artıracak bu beklemelerden bir türlü kurtulamıyor. Türkiye’yi fukaralıktan çıkarma, var olan zenginliğine zenginlik katma, taşıdığı yükü yerine ulaştırmaktan sorumlu sürücülerin ömrü de kuyruklarda beklemekle geçiyor.
Türkiye’de en yetkili ağızlardan, yüksek ihracat rakamlarına dayalı ilerleme hedefleri konuyor ama bu hedeflerinin bu kapılar ve yollardan gerçekleşmesi fiziki olarak mümkün görünmüyor. Bunu çözmek için alınan kararlar da yılların kronikleşmiş sorunlarını ortadan kaldırmaya yetmiyor.
Önce iğneyi kendimize batırmalı, ülke olarak yapılması gerekenler yapılmalıdır. Yakıta, parka, mühüre, kontrole dayalı bazı uygulamalar gereksiz duruyor. Bunları elden geçirip ondan sonra kapılara bakıldığında, kalıcı çözüm uluslararası ilişkilere ve ülkenin buradaki gücü ve tutumuna bağlı duruyor.
En iyi kapı olmayan kapıdır. AB üyeliği işte bunu sağlıyor. Türkiye’nin, Avrupa’ya girerken geçmek zorunda olduğu sınır kapılarından, vizelerden, tarife dışı kısıtlamalardan kurtulması için AB üyeliğini çok daha fazla zorlaması gerekmektedir. Buralar ‘sınır kapısı’ olup sınırlama koymak üzere var... Kapı olacak ki kontrol olsun, TIR Karnesi’ne, T1’e, pasaporta, vizeye bakılsın, bol bol bekleme ve masraf olsun. Bunlar ihracatın maliyetini de artıran kalemler...
Türkiye, ana pazarı olan AB’ye katılıp da kapıları ortadan kaldıramıyorsa, denizi daha fazla kullanacak. O da yetmedi, değerli malları karadan ya da havadan, biraz vakti olanları deniz ve demiryoluyla taşıyacak. Elbette en önemlisi ve doğrusu, ihraç malının değerini artırmaktır. Büyüme ve zenginleşme için ihracatın yanı sıra ihracatta değerli ürünlere yönelmekle işe başlayıp, bunu da intermodal taşımacılığın olanaklarını kullanarak gerçekleştirerek, yollarda yaşanan kepazeliklerden de kurtulmak gerekiyor.
RO-RO hatları burada daha çok öne çıkıyor. Böylece çok sayıda giriş ve çıkış seçeneği üretilebilir. Batıya yönelik çalışan RO-RO limanları sayesinde, denizden taşınan araç sayısı artırılabilir. Üstelik bu planlanabilir ve yeşil bir seçenek... Zaten intermodal taşımacılık Türkiye’nin giderek gelişen tercihi olmaktadır. Bir de değeri artan ihracatla birlikte pek çok şey yoluna girebilir. En azından yollarda, kapılarda daha fazla şişme olmaz.
Öte yandan Avrupa’nın en büyük sorunu şoför açığı. Yavaş yavaş Türkiye için de geçerli olan bu soruna şimdiden çare bulmak gerekiyor. Bu yollara ve arabalara şoför de yetişmez... Römork taşımacılığı ile şoför gereksinimini de azaltmak mümkün. Kuyruk bekle, vize bekle derken şoför ihtiyacı daha da artırıyor.
Tek kapı uygulaması da önemli kazanımlar sağlayacaktır. Pazar koruma amacıyla engeller yaratılan batı kapılarında bu belki zaman alır. Ancak kapasitesi giderek artan örneğin Gürcistan geçişleri için tek kapı uygulaması seçeneği ciddi şekilde zorlanmalıdır. Hatta bu seçenek doğuya doğru başka ülke ve kapıların katılımıyla daha da geliştirilebilir.
İlk aşamada kendi yapacaklarımızı tamamlayıp ardından Intermodal taşımacılık, deniz ve demiryolunu daha etkili kullanmak, tek kapı uygulaması, sonuç olarak da AB üyeliği ile bu sorunların yükünü azaltmak mümkün.
İlker ALTUN
ilker@aysberg.com
Kargohaber Dergisi (Sayı:288)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
TREDER’in Yeni Başkanı Seyit Arslan OlduTREDER, gerçekleştirdiği seçimli genel kurulda yeni yönetimini belirledi. Yapılan oylama sonucunda derneğin başkanlığına Seyit Arslan seçildi.25 Nisan 2025 Cuma 17:43Ticari Araçlar
Zebra Elektronik ve UND'den Lojistik Sektörü İçin Elektrikli Dönüşüm HamlesiUluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) ve Zebra Elektronik, lojistik sektörünü elektrikli araçlara hazırlamak amacıyla stratejik bir iş birliğine imza attı.25 Nisan 2025 Cuma 13:58Lojistik
Europe’s Next-Gen eLCV Has Arrived — FLYNT reveals its Purpose-Built EV PlatformToday, FLYNT officially unveils its first fully electric light commercial vehicle — a purpose-built solution engineered to meet the needs of modern European fleets.24 Nisan 2025 Perşembe 17:10World News
Sultantur 100 Tırsan Treyler ile Filosunu GüçlendirdiTırsan, Sultantur’a 100 adet Tenteli Perdeli Maksima Plus T.SCS X+ teslim etti. Sultantur bu yatırım ile filosundaki Tırsan sayısını 400’e çıkarmış oldu.24 Nisan 2025 Perşembe 16:41Ticari Araçlar
Koçaslanlar Motorlu Araçlar’dan 23 Nisan’a Özel Anlamlı VideoBursa İnegöl’de Renault ve Dacia markalarının yetkili satış ve satış sonrası hizmet noktası olarak faaliyet gösteren Koçaslanlar Motorlu Araçlar, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’na özel hazırladığı video çalışmasıyla dikkat çekti.24 Nisan 2025 Perşembe 16:19Ticari Araçlar
Mercedes-Benz Türk 23 Nisan’da Çocuklarla Hatay’da BuluştuMercedes-Benz Türk, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı bu yıl da depremden etkilenen çocuklarla birlikte kutladı.24 Nisan 2025 Perşembe 14:38Ticari Araçlar
SunExpress 2024’te 2,2 Milyar Euro Gelir Elde Etti, 2025 İçin Hedef 16,8 Milyon YolcuTürk Hava Yolları ve Lufthansa’nın ortak kuruluşu SunExpress, 2024 yılında %23 artışla 2,2 milyar euro gelir yaratırken, 2025 yılı için de yüksek hedefler belirledi.22 Nisan 2025 Salı 20:37Havayolu
Renault Trucks Bursa’da Hem Yarış Hem Festival Coşkusu YaşattıRenault Trucks, hem ekonomik sürüş yarışması Optifuel Challenge hem de taşımacılık sektörüne yönelik düzenlenen festivali Renault Trucks FEST ile Bursa’da geniş katılımlı etkinliklere imza attı.22 Nisan 2025 Salı 20:14Ticari Araçlar
Özel Amaçlı Arazi Araçları: Viyana İtfaiyesi, Allison Tam Otomatik Şanzıman Donanımlı Tatra Force Araçları Tercih EttiViyana İtfaiyesi, Allison 4500 tam otomatik şanzıman donanımlı altı yeni Tatra Force T815-7 4x4 itfaiye aracını hizmete aldı.22 Nisan 2025 Salı 19:41Ticari Araçlar
Toyota Yeni Ticari Araçlarla Segmentteki İddiasını “Bambaşka” Bir Yere TaşıdıToyota, kendi segmentlerinde önemli başarılara imza atan Hilux, PROACE CITY ve PROACE CITY CARGO’dan oluşan modellerine yeni hafif ticari araçlar eklendi.22 Nisan 2025 Salı 19:10Ticari Araçlar
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2025 Kargo Haber