23 Kasım 2024
  • İstanbul18°C
  • Ankara13°C

En Güçlü LNG’li Çekici Iveco Stralis NP460 Türkiye’de

Alternatif yakıtlı ağır ticari araçlarda doğalgazlı teknolojilerin gelişimine odaklanan Iveco, 1600 kilometre menzil sunan yeni Stralis NP 460’ın Türkiye tanıtımını yaptı.

En Güçlü LNG’li Çekici Iveco Stralis NP460 Türkiye’de

09 Ağustos 2018 Perşembe 16:17

Tanıtım toplantısına Iveco Türkiye Genel Müdürü Roberto Camatta, Genel Müdür Yardımcısı Tansu Giz, Ağır Vasıta Satış Müdürü Hakkı Işınak, Ağır Vasıta Ürün Müdürü Tarkan Özyönüm, Satış Sonrası Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Er, Pazarlama Müdürü Tülay Gürler ve Sürücü Eğitim Yöneticisi Mehmet Er tanıtım toplantısında yer alarak gazetecilere bilgi verdiler.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Iveco Genel Müdür Yardımcısı Tansu Giz, Türkiye’nin ilk LNG’li çekicilerini tanıttıklarını ve LNG’li araçlara Avrupa’da büyük bir ilginin olduğunu söyleyerek bu aracın bugüne kadar üretilmiş en güçlü doğalgazlı araç olduğunun altını çizdi.

Camatta: “Iveco 20 yıldan üzün süredir alternatif yakıtlar üzerinde çalışıyor”

Türkiye’ye gelen ilk 2 aracın Shell ve İpragaz markaları tarafından kullanılacağını söyleyen IVECO Türkiye Genel Müdürü, Roberto Camatta ise çevre konusunda acil adımların atılmasına ihtiyaç olduğunu kaydederek Iveco olarak bu sorumluluğu hissettiklerini açıkladı.

Camatta toplantıda şunları söyledi: “Iveco, 20 yıldan uzun süredir doğal gaz başta olmak üzere alternatif çekiş teknolojilerine öncülük etmektedir ve sürdürülebilir taşımacılığın öncüsüdür. 30 binden fazla doğalgazlı motorumuz yollarda çalışıyor. Türkiye, daha önceki yıllarda sattığımız CNG kamyonlarımıza büyük ilgi gösterdi ve bugün, uzun mesafe taşımacılığın en etkili noktası etrafında toplanan tek yakıtlı, doğal gazla çalışan araçlardan oluşan tam bir filonun tanıtımıyla bu başarıyı takip ediyoruz. Yeni Stralis NP 460 hp, biyo-LNG kullanımında sıfıra yakın emisyon hedefini yakalayabilmesiyle uzun mesafe görevlerinde performans ve verimlilik sağlıyor. Son dönemde Belçikalı JOST firmasının sipariş ettiği 500 adet Stralis NP 460 bunun önemli göstergelerinden biri.”

Yeni Stralis NP 460’ın Euro VI dizel kamyonlara kıyasla yüzde 99 daha düşük Partikül Madde ve yüzde 90 daha az NO2 salınımı, biyometan kullanımında ise yüzde 95 daha düşük CO2 emisyonları sunduğuna dikkat çeken Camatta, 1600 km’ye kadar menzile sahip aracın sağladığı yakıt tasarrufunun yüzde 35’i bulduğunu aktardı.

Bir İtalyan şirketinin 2 büyük Cruise gemisinin üretimini LNG motorla yapacağını da kaydeden Camatta, Avrupa’daki önemli limanların LNG altyapısı kurmaya başladıklarının bilgisini de vererek, yakın gelecekte Türkiye’de LNG altyapısın oluşacağına inandıklarını kaydetti.

Araçla ilgili teknik detayları aktaran Iveco Ağır Vasıta Ürün Müdürü Tarkan Özyönüm, ise LNG’li Stralis NP’nin kullanım sürecinde ömür boyu partikül üretmediğini söyleyerek daha önce yetersiz güce ve yetersiz menzile sahip olan araçların geliştirilmesiyle piyasanın ihtiyacı olan unsurların tamamlandığını söyledi.

Özyönüm, konuşmasında  “Stralis NP 4x2 çekicimiz, 6 silindirli. Dingil mesafesi 3800, 40 ton yük taşıyor. EGR yok, DPF yok, SCR yok, rejenerasyon yok, Adblue yok” diyerek aracın avantajlarına dikkat çekerek dizel bir çekicide 78db olan ses seviyesinin LNG’li Stralis’te 71 db olduğunun da altını çizerek bunun hem sürücü hem de hem de çevre için önemli bir başarı olduğunu da kaydetti.  

Işınak: “Hem çevreci hem maliyet olarak avantajlı”

Toplantıda söz alan Iveco Türkiye Ağır Vasıta Satış Müdürü Hakkı Işınak ise her koşulda LNG’li Stralis’in çevre konusundaki özelliklerinin yanı sıra toplam sahip olma maliyetlerinde dizele göre önemli avantajlar sunduğunu açıklayarak aracın alım maliyetlerindeki farkın yakıt fiyatlarına göre ve aracın kullanıma göre değişmekle birlikte 1,5-2 yılda amorti edilebileceğini açıkladı. Dizel araçlar için maksimun fayda hesabının 5 yıl ve yıllık 120 bin kilometre üzerinden yapıldığını söyleyen Işınak, LNG’li araçlar için bu hesabın 7 yıl ve 150 bin kilometre üzerinden yapıldığını da sözlerine ekledi.

Stralis NP460

Stralis NP 460, olan yeni IVECO Cursor 13 NP tek yakıtlı motoru sunuyor. Ayrıca, önceki modelin mükemmel sürüş konforunu ve performansını daha da geliştirmenin yanı sıra GPS tabanlı HI-CRUISE tahmine dayalı sürüş gibi yeni özellikleri de ekleyen 12 vitesli Hi-Tronix otomatik transmisyon da yeni özelliklerinden biri. Çift LNG deposu, 1600 km’ye kadar rekor bir menzil sağlıyor.

Ayrıca doğal gaz yerine tarım ve kentsel atıklardan, kanalizasyon atıklarından veya gıda sektörünün atıklarından üretilebilen biyometan da yakıt olarak kullanılabiliyor. Bu nedenle biyometan kullanımı, fosil yakıtlara bağımlılığı azaltma avantajının yanı sıra yerel ekonomiye de yardımcı oluyor.

IVECO Cursor 13 NP’nin yüzde 100 doğal gazla çalışmasını sağlayan “tek yakıtlı” çözüm olarak dikkat çekiyor. Egzoz emisyon işlemi, rejenerasyon veya katkı maddesi(add blue) gerektirmeyen kompakt ve hafif 3 yönlü katalizöre dayanır. IVECO Cursor 13 NP, stokiyometrik yanma 12:1 kompresyon oranıyla (17:1 olan dizel çevrim oranından çok daha düşük) çalıştığı ve bu nedenle son derece sessiz olduğu için düşük gürültü ve titreşim avantajını da sunar.

Yakıt verimliliğine ek olarak, sürüş davranışını izlemek ve iyileştirmek amacıyla Sürüş Tarzı Değerlendirme gibi yakıt tasarrufu sağlayan çözümlere de sahip. Öngörülü hız sabitleme ve vites değiştirme gibi GPS tabanlı sistemleri içeren ve Eco-Roll işlevini daha da geliştiren HI-CRUISE entegre sürüş sistemini sunuyor.

Önceki modelde zaten sektörün en uzunu olan servis aralığı, rakiplerinin iki katı olan 90.000 km’ye çıkarılan, araç yolda daha çok vakit geçirir ve bakım maliyetleri azalmasına katkıda bulunuyor. Karmaşık son işlem sistemleri, partikül filtreleri, aktif rejenerasyon olmaması, Stralis NP 460’ın daha az bakıma ihtiyaç duymasına katkı sağlayan avantajları arasında.

670x365.jpg

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA