20 Nisan 2024
  • İstanbul13°C
  • Ankara10°C

Demir İpek Yolu Açılıyor

Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ve Gürcistan Başbakanı Kvirikaşvili’nin katılımıyla bugün (30 Ekim 2017) Bakü’de açılıyor.

Demir İpek Yolu Açılıyor

30 Ekim 2017 Pazartesi 15:10

“Demir İpek Yolu” olarak da adlandırılan Bakü-Tiflis-Kars (BTK) Demiryolunda seferlerin başlamasıyla ülke ekonomisi de kazanacak. Marmaray Projesi ile bütünleşecek olan BTK Demiryolu Projesi, Avrupa’dan Çin’e demiryoluyla kesintisiz yük taşınmasını mümkün hale getirecek. Dünya için önemli bir projenin hizmete giriyor olması, Kars ve çevre illere de ekonomik katkı sağlayacak. BTK projesi, Pekin’den Londra’ya kadar 45-60 günlük nakliye süresini 15 güne düşürecek.

Kars Tren Garı’nda hazırlıklar tamamlanırken, ilk trenin Kars’ın Düşman işgalinden kurtuluşunun 97’inci yıldönümünde yola çıkacak olması da ayrı bir heyecan yarattı. İşsizliğin had safhada olduğu Kars’ta BTK Demiryolu hattının faaliyete geçmesi, Lojistik Merkezi’nde tamamlanarak hizmete açılmasıyla birlikte Karslılar için ekmek kapısı olması bekleniyor.

Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu'nun Özellikleri

Hattın uzunluğu 829 km. Demiryolunun 79 kilometresi Türkiye'den, 246 kilometresi Gürcistan'dan, 504 kilometresi ise Azerbaycan'dan geçiyor.

1 milyon yolcu ve 6.5 milyon yük taşıma kapasiteli projeyle birlikte Londra'dan kalkan bir tren Pekin'e kadar kesintisiz gidebilecek.

Demir İpek Yolu Açılıyor

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA