28 Mart 2024
  • İstanbul21°C
  • Ankara18°C

Cargom Express’den İlk Yerli Proje Capsule

Cargom Express, yaygın hizmet ağı ve gelişmiş stratejisi ile beş bölgede faaliyet gösteriyor. Oluşturduğu 19 transfer ve dağıtım merkezi, 70’in üzerindeki ‘‘Hizmet Noktası’’ ile ülke geneline yayılan, kolay erişilebilen kaliteli bir hizmet sunuyor.

Cargom Express’den İlk Yerli Proje Capsule

04 Şubat 2021 Perşembe 11:32

Ana hedeflerinin, Cargom Express markası ile teknolojinin temel olduğu bir B2C kargo organizasyonu oluşturmak olduğunu söyleyen Cargom Express Genel Müdürü Olcay Akay, “Capsule adını verdiğimiz otonom, insansız kargo şubesi cihazımız ile yazılımsal ve donanımsal olarak teknolojiyi geliştirmeye devam ettiğimiz ve sürekli artan yatırımlar ile müşterilerimize “tailor made” ayrıcalıklı bir hizmet sunmayı hedefliyoruz” dedi.

Otonom kargo şubesi Capsule ile ilgili bilgi veren Olcay Akay, dergimizin sorularını yanıtladı.

Kısaca şirketiniz ile ilgili bilgi verir misiniz? Şirketiniz hangi ihtiyaçları karşılıyor?

Ankara Ekspres Kargo 1986 yılında kurulmuş olup bugün geldiği noktada B2B sektöründe Türkiye’nin önde gelen birçok perakende markasına hizmet vermektedir. Avm lojistiği olarak tabir ettiğimiz alanda sağladığı butik hizmet ile 5 sene içerisinde alanında en büyük 3 firmadan biri olma hedefimize dolu dizgin ilerlemekteyiz. Ayrıca güçlü acente ve şube alt yapımızla parsiyel taşımacılık alanında da günlük 30 bin+ kargo adedi ile hizmet sağlamaktayız. Bu hizmetlerimiz yanında proje bazlı FTL ve LTL hizmetlerimizle Türkiye genelinde ihtiyaca göre karayolu taşımacılık alternatifleri sunuyoruz. Çok değerli bazı markalarla başlattığımız dedike dağıtım hizmetimiz her geçen gün daha da büyümektedir. Sunduğumuz mevcut hizmetlerimizi büyütmek yanında ana hedeflerimizden biri, Ar-Ge firmamızı da içerisinde barındıran Cargom Express markası ile teknolojinin temelde olduğu bir B2C kargo organizasyonu oluşturmak. Capsule adını verdiğimiz otonom insansız kargo şubesi cihazımız ile yazılımsal ve donanımsal olarak teknolojiyi geliştirmeye devam ettiğimiz ve sürekli artan yatırımlar ile müşterilerimize “tailor made” ayrıcalıklı bir hizmet sunmayı hedefliyoruz. Capsule, bu hedefe dönük olarak ortaya koyduğumuz vizyonumuzun bir yansıması.

Cargom Express Genel Müdürü Olcay Akay

Otonom kargo şubeniz Capsule’ün Ar-Ge çalışmaları ve üretim süreci hakkında bilgi verir misiniz?

Biz, Cargom Express olarak, «Birlikte Geleceğe Gidiyoruz» mottosuyla son iki yıldır ciddi bir Ar-Ge çalışması, her biri alanında uzman mühendis kadromuz ve yönetim ekibimizle birlikte Capsule adını verdiğimiz, otonom insansız kargo şubesi’ni geliştirdik ve çalışır hale getirdik. Capsule, tamamen bu toprakların bir fikri, bir ürünü ve hayallerimizin, emeklerimizin vücut bulmuş şeklidir. Capsule, Kargo Firmaları ile birlikte «Gönderici /Alıcı Müşteri» bakış açıları, talep ve beklentileri analiz edilerek, bir kargo firması tarafından geliştirilen bu alandaki ilk ve tek yerli projedir.

Capsule’ün fikir ve gelişim aşamalarından şu andaki nihai modeline kadar geçen süreçte sektörde ciddi bir ilgi çektiğini özellikle belirtmek isterim. Gururla söyleyebilirim ki bu ilgi ulusal boyutu çoktan aşmış ve sektörün en büyük global oyuncularının da gündemine girmiş durumdadır. Bu toprakların ürünü olan cihazımızı çok uzun olmayan bir gelecekte dünyanın birçok ülkesinde görebileceksiniz.

İnsansız kargo istasyonu Capsule ne gibi avantajlar sağlıyor?

Capsule cihazımız model olarak herhangi bir kargo şubesinde yapabileceğiniz tüm işlemleri kapsayacak şekilde kurgulanmıştır. Bu özelliği itibariyle standart kargo teslim dolaplarından (locker) ayrışmakta ve hem kullanan firma hem de müşterilerine benzersiz bir hizmet sunmaktadır. Capsule cihazımızda temel olarak, kargo gönderme ve aldığınız ürünü teslim alma hizmetleri bulunmaktadır. Bu özellikleri aynı cihaz içerisinde yapabilmesi bakımından dünyadaki tek örnek olduğunun altını çizmek isterim. Bu hizmetlerin yanında ihtiyaca göre hem kargo hem de ürün bedelini ödeyebileceğiniz bir kurgusu bulunmaktadır. Üstelik bu hizmetlere, kullanıcı dostu ekranı ve mobil uygulaması üzerinden kolaylıkla erişilebilmektedir.

Cihazımızın kullanım kolaylığını görmek isteyen okuyucularımız http://www.724capsule.com/ sitemizden ilgili videomuzu izleyebilirler. Artan e-ticaret hacmi ile birlikte yine artış gösteren kargo hizmetinde, «Satıcı-Kargo-Alıcı» arasında ortaya çıkan ve kargo firmalarının çözüm üretmekte zorlandığı kargo teslim-alım-iade aşamalarında müşteri talep ve beklentilerine 7/24 cevap verebilen alternatifsiz tek cihazdır.

Genel hizmetleri yanında Capsule cihazımızın sahip olduğu teknolojiden de biraz bahsetmek isterim. Zira takdir edeceğiniz üzere artık hizmet avantajı sağlamanın en önemli yolu teknolojiyi işinize entegre etmekten geçiyor. Cihazımız sahip olduğu, 3D optik kamera ile gönderim yapılacak emtianın hacim ve ağırlık ölçümünü hatasız yapmaktadır. Buda kargo fiyatının en doğru şekilde belirlenmesini sağlıyor. Bu özelliği ile çoğunlukla gözle ölçüm yapılan kargo şubelerine göre hatasız işlem pratiği sunmaktadır. Aynı zamanda sahip olduğu fotoğraf çekme özelliği ile gönderim ve teslim anlarında kayıt oluşturmakta, olası ihtilaf halinde taraflarla paylaşılabilmektedir. Bu sayede kargoculukta ciddi bir belirsizlik olan hasar tazmin süreçlerinde de sıfır hata sağlayarak işimize ciddi bir değer katmaktadır.

Cargom Express’den İlk Yerli Proje Capsule

Capsule ile kapasite kullanımının ne yönde ve ne kadar değişeceğini düşünüyorsunuz?

Henüz birkaç sene öncesine kadar bir dip dalga olarak başlayan e-ticaret büyümesi pandemi süreciyle beraber bir çığa dönmüş durumdadır. Hatırlarsanız pandemiden çok önce Kasım ayı ve Cuma kampanyalarından beri yaşadığımız kapasite artışına karşı kargo firmaları tabiri caizse çaresiz kalmış ve süreci yönetebilmek adına mecburen gönderim kotaları uygulamaya başlamıştır. Bizim bakış açımıza göre artmaya devam eden bu kapasiteye çözüm üretmenin yegâne yolu teknolojik ve inovatif bir bakış açısından geçiyor. Hali hazırda neredeyse her köşe başı kargo şubesi olmuş durumda. Şube açılış ve işletilmesinin kargo firmalarına yarattığı mali yükü en iyi bilenlerden biriyim. İşte bu yüzden yeni bir yol yeni bir bakış açısı diyoruz. Kargo hizmetini insansız otonom bir cihazla sağlayabildiğimiz müddetçe daha fazla kargo şubesine gerek var mı? Elbette ki hayır, daha fazla kargo şubesi açmanın bir çözüm olmadığı ortada. Klasik yollarla ilerlediğimiz müddetçe sektörümüz maalesef ki olduğu yerde saymaktan öteye geçemeyecek.

Pandemi öncesi ve sonrası sektörü değerlendirir misiniz? Yakın ve orta vadede planlarınız nelerdir?

Öncelikle pandemi sürecinde insan üstü bir gayret ve özveriyle hizmet devamlılığı sağlayan tüm sektör çalışanlarına teşekkürlerimi iletmek isterim. Bu süreçte kargo sektörünün ciddi bir sınav verdiğini ve aynı zamanda da bir dönüşüm yaşadığını düşünüyorum. E-ticaret sektörünün herkesin malum olan büyümesi pandemi süreci ile çok hızlanmış durumdadır. Bu hızlanma e-ticaret firmalarından kargo firmalarına ve hatta son kullanıcıya kadar tüm paydaşları doğrudan etkilemiştir. Aslında bu sürecin bize gösterdiği en önemli konulardan biri kargo ve lojistik sektörünün ticaret hacmi içindeki yeri ve önemidir. İnşallah bu pandemi süreci çok daha uzamadan bitecek ama şunu belirtmek isterim ki bu süreçten sonra alışkanlıklarımızda kalıcı etkileri de olacak. İşte bu etkileri sektör olarak çok iyi okumalı ve hareket planlamalarımızı bu doğrultuda gerçekleştirmeliyiz.

İşimizde planlamaya ciddi önem veren bir firmayız. Bahsettiğim gibi mevcut B2B işlerimizi her zamanki hassasiyetle takip etmek yanında Capsule cihazımız ile sektörde fark yaratmak öncelikli hedefimiz. Eşzamanlı olarak Cargom Express markamızla B2C dağıtımına başlamayı planlıyoruz. Yani yeni bir vizyonla ve elimizde ki “know-how” ile geliştirdiğimiz teknolojik alt yapı ve alternatif dağıtım kanalları ile son kullanıcı teslimat dinamiklerine uygun bir kargo organizasyonu oluşturacağız.  Hep söylediğimiz gibi “artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak.”

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA