Bulgar Taşımacıları Sınır Kapılarını Kapattı
Bulgaristan taşımacıları tarafından 10.02.2014 tarihi itibari ile Kapıkule ve Hamzabeyli sınır kapılarımızın Bulgaristan karşılığı olan Kapitan Andreevo ve Lesovo Sınır Kapıları Bulgar Taşımacılar tarafından tüm giriş ve çıkışlara kapatıldı.

10 Şubat 2014 Pazartesi 16:54
Bulgaristan taşımacıları tarafından 10.02.2014 tarihi itibari ile Kapıkule ve Hamzabeyli sınır kapılarımızın Bulgaristan karşılığı olan Kapitan Andreevo ve Lesovo Sınır Kapıları Bulgar Taşımacılar tarafından tüm giriş ve çıkışlara kapatıldı.
Uluslararası Nakliyeciler Derneği(UND)'nin yaptığı açıklamada, bir grup Bulgar taşımacının menfaatleri için başlayan Türk ve Bulgar taşıma krizinin kapatma eylemi ile uluslararası bir krize dönüştüğüne dikkat çekildi.
Bulgaristan taşımacıları sınırı kapatarak AB ticaretini tamamen durdurdu. Bulgar taşımacılarının bu korsan eylemi ile Türkiye’den Bulgaristan’a hiçbir ülke aracı giremezken, tüm TIR girişleri durdurulmuş oldu. Bir grup Bulgar taşımacının menfaatleri için başlayan Türk ve Bulgar taşıma krizi kapatma eylemi ile Uluslararası bir krize dönüştü. 30 Ocak’tan bugüne kriz süresince UBAK belgesine sahip Türk ve Bulgar taşımacılar ve diğer ülke araçları tarafından taşınan mallar artık kapı kapatma eylemi ile hiç gidemeyecek.
Türkiye’den tüm Avrupa’ya yönelik ulaşım ve ihracat için büyük bir engel oluşturan bu durum uluslararası hukuka ve uluslararası anlaşmalara açıkça aykırılık teşkil etmekte ve AB ile imzalanmış olan malların serbest dolaşımı ilkesinin de ihlali anlamına gelmektedir. Bulgaristan AB üyesi ülkelerini Türkiye’ye giriş çıkışını engelleyerek birliğin içindeki ulaştırma taahhütlerine de aykırı davranmaktadır.
Türk taşımacılarına ve ticaret erbabına uygulanan söz konusu transit engeli sadece Türkiye’yi değil aynı zamanda Almanya, Romanya, İtalya ve İngiltere gibi birçok Avrupa Birliği ülkesinde faaliyet gösteren ticaret erbabını da ilgilendirmektedir.
Bulgaristan tarafından Türkiye’ye uygulanan haksızlıkların engellenebilmesi, Türkiye-AB Gümrük Birliği’nin ‘malların serbest dolaşımı’ kuralının yanında, dünya ticaretinin temel kurallarında biri olan ‘transit serbestisi’ kuralının tahsis edilebilmesi amacıyla Bakanlıkların, ilgili Kamu Kurum ve Kuruluşlarının, İhracatçı Birliklerin, Sivil Toplum Kuruluşlarının ve sektör mensuplarının girişimlerinin ve desteklerinin devam ettirilmesi, ‘Transit Serbestisi Hakkına’ ilişkin haklı mücadelemiz açısından büyük önem taşımaktadır.
Kriz nasıl gelişti?
Bulgaristan ile Türkiye Ulaştırma Bakanlıkları tarafından imzalanmış olan 2012 yılı KUKK toplantısı protokolü ile taahhüt altına alınan ilk altı aylık 125 bin adet transit geçiş belgesinden sadece 5 bin adet belgeyi Türk tarafına teslim etti. Kalan geçiş belgelerinin verilmesini ise iki ülke arasındaki 60 bin taşımanın 50 bin tanesini yapmakta olan Bulgar Nakliyeciler lehine daha fazla ayrıcalık talep edeceği bir toplantı yapılması şartına bağladı.
Türk tarafının, anlaşma gereği taahhüt edilen belgelerinin tümünün Türkiye’ye teslim edilmesi talepleri karşılıksız kaldı ve Türk taşımacılarının Bulgaristan üzeri transit geçişlerinin imkansız hale gelmesi üzerine Türkiye Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı da Bulgaristan’a tamamı gönderilen ve tahsis edilen geçiş belgelerini 30.01.2014 tarihi itibari sistem üzerinde bloke etti.
Bulgaristan makamları tarafından ülkemiz taşımacılarına ve ticaret erbabına getirilen söz konusu kısıtlama nedeniyle Kapıkule ve Hamzabeyli Sınır Kapılarımızda ihracat yükü taşıyan birçok araç beklemek zorunda kaldı ve İpsala Sınır Kapımızda ise kilometrelerce TIR kuyruğu oluşarak mağduriyet yaşandı. Son olarak Bulgar nakliyecileri Kapıkule ve Hamzabeyli kapılarından geçişleri her iki yönde kapattı ve araç geçişi dolayısıyla ticaret tamamen durdu.
10 Şubat 2014
2025 Atlas Lojistik Ödülleri’ni Kazananlar Ne Dediler? - Melike Batur2025 Atlas Lojistik Ödülleri yarışmasında “En Beğenilen Depo Yöneticisi (Online Oylama)” ödülünü alan Melike Batur’un tören sonrasında kameralarımıza yaptığı açıklamaları ekranlarınıza getiriyoruz.12 Aralık 2025 Cuma 13:15Lojistik
Mercedes-Benz Türk Kayseri’de Heska ile Hizmet Ağını GenişlettiMercedes-Benz Türk, Heska Kayseri bayisini hizmete açarak bölgede satış ve servis ağını güçlendirdi.11 Aralık 2025 Perşembe 16:59Ticari Araçlar
2025 Atlas Lojistik Ödülleri’ni Kazananlar Ne Dediler? - BASF TürkBASF Türkiye ve Orta Doğu, Gümrük ve Dış Ticaret Müdürü Güler Polat’ın Atlas Lojistik Ödülleri töreninde yaptığı açıklamaları ekranlarınıza getiriyoruz.11 Aralık 2025 Perşembe 15:37Ticari Araçlar
DP World Evyap Konteyner Elleçlemede 1 Milyon TEU Seviyesine UlaştıDP World Evyap, 2025’te bir milyon TEU konteyner elleçleme eşiğini aşarak Türkiye’nin lojistik kapasitesindeki dönüşümün öncüsü oldu. İleri teknoloji yatırımlarıyla güçlenen terminal, bölgesel ticarette yeni bir büyüme döneminin kapılarını aralıyor.11 Aralık 2025 Perşembe 10:03Denizcilik
Shell & Turcas Filoları Geleceğe Taşıyan Çözümlerini logitrans 2025’te Tanıttı“İşi için yolda olan insanların Shell’i” mottosuyla faaliyetlerini sürdüren Shell Filo Çözümleri, lojistik sektörünün en önemli buluşmalarından Uluslararası logitrans Transport Lojistik Fuarı’nda yerini aldı.10 Aralık 2025 Çarşamba 16:44Lojistik
Yerli Üretim Peugeot Expert Traveller Yollara ÇıkıyorBursa’daki Tofaş tesisinde üretimi başlayan Expert Traveller, güçlü donanımı ve 2.2 BlueHDi motoruyla Türkiye yollarına çıkmaya hazırlanıyor.10 Aralık 2025 Çarşamba 13:56Ticari Araçlar
Samsun Büyükşehir Acil Sağlık Filosu Volkswagen Crafter ile GüçlendiSamsun Büyükşehir Belediyesi, 100 ambulans ve 5 hasta nakil aracı olmak üzere toplam 105 adet Volkswagen Crafter aracı filosuna dahil ederek şehrin acil sağlık hizmetlerinde kapasite artışı sağladı.09 Aralık 2025 Salı 16:55Ticari Araçlar
İzmir İtfaiyesi Hızlı Müdahalede Tam Otomatiği Tercih Ediyorİzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı araç filosunda bulunan Allison 3000™serisi tam otomatik şanzıman donanımlı kamyonlar, yangın ve acil durum mahallerine hızlı ve güvenilir erişimi destekliyor.09 Aralık 2025 Salı 16:39Ticari Araçlar
Sürat Lojistik Avrupa Yapılanmasına HazırlanıyorYurt içinde kısa sürede güçlü bir büyüme yakalayan Sürat Lojistik, yurt dışında doğrudan yapılanma hedefiyle Doğu Avrupa’ya odaklanıyor. Şirket, Polonya ve Romanya’yı Avrupa’daki ilk operasyonel adım olarak konumlandırıyor.09 Aralık 2025 Salı 16:05Lojistik
IATA Hava Kargodaki Büyümenin Devam Edeceğini ve 2026’da Gelirlerin 158 Milyar Dolar Olacağını ÖngörüyorUluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA), tedarik zinciri sorunları sürerken küresel havayolu endüstrisinin kârlılığının dengelendiğini gösteren en son finansal görünümünü ve 2026 öngörülerini yayımladı.09 Aralık 2025 Salı 14:59Havayolu
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2025 Kargo Haber


















Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.