Boeing İlk Çeyrekte Yüzde 8 Artış Gösterdi
Uçak üreticisi Boeing’in, süregelen güçlü faaliyet performansı sayesinde hisse başı (GAAP dışı) esas faaliyet kazancı 1,76 ABD Doları; GAAP hisse başı kazanç ise 1,28 ABD dolarına ulaştı.

28 Nisan 2014 Pazartesi 12:09
Uçak üreticisi Boeing’in, süregelen güçlü faaliyet performansı sayesinde hisse başı (GAAP dışı) esas faaliyet kazancı 1,76 ABD Doları; GAAP hisse başı kazanç ise 1,28 ABD dolarına ulaştı.
Boeing, daha yüksek ticari hacmine bağlı olarak yüzde 8 artış gösteren ilk çeyrek gelirini, 20,5 milyar dolar olarak açıkladı. (GAAP dışı) Hisse başı esas faaliyet kazancı yüzde 14’lük artışla, 2013 yılının ilk çeyreğinde kaydedilen 2012 yılı araştırma ve geliştirme vergi indiriminden elde edilen hisse başı 0.19 dolarlık kar hariç, 1,76 dolara yükseldi. 2014 yılının ilk çeyreğinde esas faaliyet gelirleri (GAAP dışı) yüzde 12 artarak 2,1 milyar dolara, esas faaliyet karı (GAAP dışı) ise yüzde 10,2’ye yükseldi. Esas faaliyetlerden elde edilen GAAP kazançları, daha önce açıklanmış, emeklilik planlarında yapılan değişikliklerden kaynaklı 334 milyon dolarlık (hisse başına 0,29 dolar) gayri nakdi yükümlülükleri de içeriyor.
Boeing’in 2014 için hisse başı esas faaliyet kazanç beklentisi, 2014 yılının ikinci çeyreğinde geçerli olacak vergi uzlaşmasının sağladığı yarar neticesinde 7,00 - 7,35 dolar aralığından, 7,15 - 7,35 dolar aralığına yükseldi. Vergi anlaşmasının sağladığı yarar emeklilik planı giderlerini dengelediğinden, 2014 yılı GAAP hisse başı kazanç beklentisi 6,10 dolar ile 6,30 dolar aralığında olduğu teyit edildi. 2014 GAAP emeklilik maaşı harcaması beklentisi, emeklilik planı yükümlülüklerini yansıtarak 3,1 milyar dolardan yaklaşık 3,2 milyar dolara yükselmiştir. Şirket 2014 karını, faaliyet nakit akışını ve teslimat beklentisini doğruladı.
"Üretim ve geliştirme programlarımız süresince yapılan disiplinli uygulama, böylesine güçlü ilk çeyrek sonuçları ortaya koymuştur” diyen Boeing’in Başkan ve CEO’su Jim McNerney, şöyle devam etti: "Karımızı, esas faaliyet gelirlerimizi ve nakit akışımızı ölçülebilir şekilde arttırdık ve esas faaliyet karımızı genişlettik. Bu mali ve işletim gücü bu çeyrekte, geleceğimize yatırım yapmaya devam ediyorken bile, hisse sahiplerine hisselerin geri alımı ve artan temettüler aracılığıyla üç milyar dolarlık bir getiri sağladı."
McNerney, “Yeni yakıt-etkin ticari uçaklarımıza yönelik güçlü talep, küresel savunma, uzay ve güvenlik pazarlarındaki sağlam yerimiz ile kuruluşumuzun müşteri taahhütlerini karşılama, verimliliği arttırma ve bekleyen çok sayıdaki işin karlı bir şekilde teslimatına odaklı yapısına dayanarak yılın tamamı için de tahminlerimiz olumludur” dedi.
Bu çeyrekte 1,1 milyar dolar olan faaliyet nakit akışı; ticari uçak üretim oranlarını, güçlü esas faaliyet performansı ile tahsilat ve harcama zamanlamasını yansıtıyor. Çeyrek süresince şirket 2,5 milyar dolar ödeyerek 19,4 milyon hissenin geri alımını gerçekleştirdi. 8,3 milyar dolarlık geri alım ise önümüzdeki 2-3 sene içerisinde tamamlanması planlanan mevcut geri alım yetkisi çerçevesinde bırakıldı. Boeing ayrıca çeyrek içinde, önceki yılın aynı dönemiyle kıyaslandığında hisse başı temettülerde yaklaşık yüzde 50 artış ile 0,5 milyar dolar temettü ödedi.
Yılın başında 15,3 milyar dolar olan menkul kıymetlerdeki nakit ve yatırımlar, özellikle hisse geri alımları ve muaccel borç ödemeleri nedeniyle çeyrek sonunda 12,2 milyar dolara düştü. Senenin başında 9,6 milyar dolar olan borçlar 8,9 milyar dolara düştü. Çeyrek sonunda şirketin toplam rezervi yılın başındaki miktardan az oranda düşüş göstererek 440 milyar dolar oldu.
737 modelinin aylık üretim miktarı ise 42’ye ulaştı
Boeing Ticari Uçakları’nın yılın ilk çeyreğindeki geliri, 787 ve 737 modeli uçaklarının artan teslimatları sayesinde 12,7 milyar ABD dolarına yükseldi.
787 modelinin aylık üretim miktarının 10’a ulaştığı bu dönemde, 787-10 modelinin ön tasarımının gözden geçirilmesi de tamamladı. Boeing 777X modelinin yeni kompozit kanat merkezinin mekanı olarak Washington- Everett’i seçti. Nisan ayında 737 modelinin aylık üretim miktarı ise 42’ye ulaştı.
Ticari Uçaklar, üç aylık dönemde 235 net sipariş alan Boeing 374 milyar dolar değerindeki 5,100’ün üzerinde uçaktan oluşan bekleyen iş rezervi gücünü koruyor.
Boeing Savunma, Uzay ve Güvenlik’in ilk çeyrekteki geliri 7,6 milyar dolar, faaliyet karı ise yüzde 10,2 olarak gerçekleşti. Boeing Askeri Uçaklar’ın (BMA), ilk çeyrekteki geliri 3,5 milyar dolar düştü.
Yüzde 9,6’lık faaliyet karı, C-17 modeli ile ilgili önceden açıklanan stoklardan kaynaklanan kar düşüşünü telafi edecek derecede güçlü performans ortaya konulduğuna işaret ediyor.
3 aylık dönemde Boeing Askeri Uçaklar, ABD Donanması ile 16 adet P-8A Poseidon uçağı; ABD Ordusu ile de 82 Apache Block III helikopteri alımı ihalesini kazandı.
Network ve Uzay Sistemleri’nin (N&SS) ilk çeyrekteki 1,9 milyar ABD dolarlık geliri, azalan uydu büyüklüklerindeki düşüşe; yüzde 9’luk faaliyet kar marjı da güçlü performası gösteriyor. Bu dönemde, N&SS ilk Inmarsat-5 uydusunun yörünge testlerini de tamamladı.
Küresel Hizmet ve Destekler (GS&S) ilk çeyrekteki 2,3 milyar ABD dolarlık geliri bakım, onarım ve iyileştirme hizmetlerindeki artan hacme işaret ediyor. Entegre lojistik destek performansındaki gelişim sayesinde de faaliyet karı yüzde 12,1’lik artış gösterdi. Bu dönemde GS&S, ABD Donanması’na ait P-8A Poseidon tipi uçakların bakım eğitimi araçlarının alımı ihalesini kazandı.
Savunma, Uzay ve Güvenlik biriminin 66 milyar ABD dolarlık rezervinin yüzde 35’i uluslararası müşterilerden gelen siparişlerden oluşuyor.
Boeing'in hisse başına esas faaliyet alanı geliri beklentisi 7-7,20 dolar aralığından 7,15-7,35 dolar aralığına yükseldi. Bu da 2014’ün ikinci çeyreğinde bir vergi uzlaşmasına gitmenin faydalı olacağını gösteriyor. Vergi uzlaşmasının getirdiği faydaların emeklilik planı yükümlülükleri ile dengelenmesi nedeniyle 2014 yılı GAAP hisse başına kazanç beklentisinin 6,10-6,30 dolar aralığında olacağı teyit edildi. 2014 toplam GAAP emeklilik maaşı harcaması beklentisi yaklaşık 3,2 milyar dolardır ve bunun 3,1 milyar dolarını emeklilik planı yükümlülükleri oluşturuyor. Tahsis edilmemiş kalemler ve kesintileri de içermesi beklenen emeklilik maaşı harcamaları, 1,1 milyar dolardan yaklaşık 1,3 milyar dolara yükseldi.
Boeing Askeri Uçaklar’ın 2014 gelirinin 15 milyar dolardan yaklaşık 14,2 milyar dolara düşmesi; Küresel Hizmet ve Destekler biriminin gelirinin ise 7,8 milyar dolardan yaklaşık 8,6 milyar dolara yükselmesi bekleniyor. Her iki değer de ilk çeyrek boyunca işin yeniden düzenlenmesinin tamamlandığına işaret ediyor. 2014’te Boeing’in geçerli vergi oranının yüzde 31’den yaklaşık yüzde 29’a düşmesi beklenmiyor.
28 Nisan 2014
Allison Torqmatic Serisi Transports CLERY Filosunda YaygınlaşıyorAllison Torqmatic Serisi tam otomatik şanzımanlar, Fransız Guyanası’ndaki Transports CLERY’nin filosunda manuel şanzımanların yerini alırken sürücü ve yolcu konforunu, operasyonel verimliliği destekliyor.17 Eylül 2026 Perşembe 19:40Ticari Araçlar
Stellantis ve UQI Robotics’ten Son Kilometre Lojistiğinde İş BirliğiStellantis Pro One ve UQI Robotics, otonom son kilometre teslimatına yönelik Box-on-Wheels konseptini IAA Transportation 2026’da tanıttı. Proje, ilk aşamada Avrupa pazarına odaklanacak.16 Eylül 2026 Çarşamba 14:32Ticari Araçlar
Prometeon IAA Transportation’da SuperFleet’i TanıttıPrometeon Tyre Group, IAA Transportation 2026’da premium lastik, servis, hizmet ve dijital çözümleri tek ekosistemde buluşturan SuperFleet programını tanıttı. Fuarda ZF SCALAR iş birliği ve Serie 02 ürün gamı da öne çıktı.16 Eylül 2026 Çarşamba 14:16Ticari Araçlar
BMC PRO L Ailesini 560 Beygirlik Yeni Modelle GenişlettiBMC, 560 beygir gücündeki yeni PRO L 1856’nın lansmanını IAA Transportation 2026’da gerçekleştirdi.16 Eylül 2026 Çarşamba 13:50Ticari Araçlar
Tırsan’dan Desa Taşımacılık’a 6 Multi-Ride TreylerDesa Taşımacılık, genel kargo taşımacılığına yönelik yatırımı kapsamında Tırsan’dan 6 adet Yeni Nesil Tenteli Perdeli Multi-Ride treyler teslim aldı.16 Eylül 2026 Çarşamba 11:46Ticari Araçlar
Thermo King Soğuk Zincirde Elektrifikasyona Geçişi DestekliyorThermo King, IAA Transportation 2026’da elektrikli soğutma konsepti E-Zone, Advancer serisi ve AxlePower enerji geri kazanım sistemini sergiliyor.15 Eylül 2026 Salı 18:40Ticari Araçlar
Wielton Verimlilik Odaklı Treylerlerini Hannover’de TanıtıyorWielton, IAA Transportation 2026’da EVO Dry Box, yenilenen Weight Master ve Cargo Master Multi modellerini sergiliyor. Marka, EVO ürün grubundaki tenteli treyleri Türkiye pazarına sunmayı hedefliyor.15 Eylül 2026 Salı 18:29Ticari Araçlar
MEILLER IAA 2026’da Damper ve Üstyapı Çözümlerini SergilediMEILLER, IAA Transportation 2026’da 32 ton kaldırma kapasiteli yeni TECTRUM RS32’yi tanıtırken, GRANDLOAD ve MAXTREME’nin de aralarında bulunduğu damper ve üstyapı çözümlerini sergiledi.15 Eylül 2026 Salı 18:17Ticari Araçlar
IAA TRANSPORTATION 2026 Highlights Infrastructure Needs for Zero-Emission TransportIAA TRANSPORTATION 2026 opened in Hanover with a focus on zero-emission technologies, infrastructure expansion and the future of commercial transport.15 Eylül 2026 Salı 17:54World News
Scania Yeni Dynamic Modellerini IAA 2026’da TanıttıScania, IAA Transportation 2026’da yeni Dynamic Super ve tam elektrikli Dynamic BEV modellerini tanıttı.15 Eylül 2026 Salı 17:43Ticari Araçlar
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2026 Kargo Haber



















Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.