Boeing 5,6 Trilyon Dolarlık Uçak Satacak
Boeing, toplam 5,6 trilyon dolar değerinde 38 bin 050 adet yeni uçak talebi öngörüyor.

15 Haziran 2015 Pazartesi 10:50
Boeing önümüzdeki 20 yıl içinde yeni uçak talebinin, geçen yılki tahmine kıyasla yüzde 3,5 artış göstererek 38 bin 050 adet olacağını öngörüyor. Şirketin 11 Haziran’da açıkladığı yıllık Mevcut Piyasa Görünümü raporunda (CMO), bu yeni uçakların toplam değeri 5,6 trilyon dolar olarak tahmin ediliyor.
Boeing Ticari Uçaklar Pazarlama Başkan Yardımcısı Randy Tinseth, “Ticari uçak piyasası güçlü ve dayanıklı olmaya devam ediyor. İleriye baktığımızda, uçak piyasasının büyümeye devam etmesini, yeni uçaklara ilişkin talebin artmasını bekliyoruz” dedi.
Tahmin döneminin sonuna kadar, 2014 yılında 21 bin 600 olan uçak sayısı 2034 yılında 43 bin 560’a yükselerek ticari uçak filosu ikiye katlanacak. Büyüme, bu dönem boyunca teslim edilecek 38 bin 050 uçağın yüzde elli sekizi tarafından sağlanmış olacak.
Yolcu trafiği, yüzde 5 olan tarihi eğilim çizgisine yakın olarak yaklaşık yüzde 4,9 oranıyla büyümeye devam edecek. Tahmin döneminin sonuna kadar 7 milyardan fazla yolcu uçakla seyahat edecek. Kargo trafiği ise yılda yüzde 4,7 oranında büyüme gösterecek.
Tek koridorlu uçak pazarı, gelecek yirmi yıl içerisinde 26 bin 730 adet uçaklık taleple, en hızlı büyüyen ve en büyük segment olmaya devam ediyor. Yolcuların yüzde 75’ini tüm dünyadaki ticari uçuş rotalarının yüzde 70’inden daha fazlasına taşıyan bu uçaklar, dünyadaki havayolları filosunun temelini oluşturuyor. Bu sektör itici gücünü, düşük maliyetli havayollarından ve gelişmekte olan ve yeni ortaya çıkan pazarlardaki havayollarının büyümesinden alıyor.
Tinseth, “Tek koridorlu uçak pazarının kalbinde Boeing 737-800 ve önümüzdeki dönem piyasaya çıkacak olan 737 MAX 8 yer almaktadır. Bunlar, bulundukları sınıfta müşterilerine en yüksek yakıt tasarrufu, güvenilirlik ve kabiliyet sunan uçaklar” diye konuştu.
Tek koridorlu uçak pazarının yaklaşık yüzde 35’inin düşük maliyetli havayollarına yönelik olduğunu belirten Tinseth, “Düşük maliyetli havayolları, en tasarruflu ve en yüksek kazanç sağlama potansiyeline sahip uçaklara gereksinim duyacak. Yüzde 20 daha az yakıt kullanan 737 MAX 200 modeli, bu tür havayolları için ideal bir taşıt olacak” dedi.
Çift motorlu uçaklara kayma eğiliminin devam etmesi bekleniyor
Boeing, öncülüğünü 787-8 ve 787-9 Dreamliner gibi 200-300 koltuklu küçük geniş gövdeli uçakların yaptığı segmentte, 8 bin 830 yeni uçağa ihtiyaç duyulacağını öngörüyor. Bu yılki tahmine göre, talebin çok büyük uçaklardan 787 ve yeni 777X gibi yeni, çift motorlu uçaklara kayma eğiliminin devam etmesi bekleniyor.
Yeni uçak taleplerinin büyük bir çoğunluğu havayollarının büyümesi nedeniyle gelirken, sayıları çok fazla olan ve artmaya devam eden yaşlanmış uçakların da değiştirilmesi gerekecek. Her yıl, mevcut filoda yer alan uçakların yaklaşık yüzde 2 ila 3’lük bölümünün değiştirilmesi gerekecek.
Tinseth sözlerini şöyle sürdürdü: “737 MAX, 777 ve 787, bu önemli değiştirme dalgasını yakalamak için çok ideal bir konuma sahip. Hava kargo pazarında iki yılda net bir büyüme gördük ve bu büyümenin devam etmesini bekliyoruz. Bu durum, 747-8, 767 ve 777’nin de yer aldığı kargo uçağı üretim hattımız için de oldukça sevindirici bir haber.”
Hava kargo pazarının güçlenmeye devam etmesi önümüzdeki 20 yıllık süreçte yaklaşık 920 yeni uçak talebinin gelmesini sağlayacak.
UND TIR Sürücü Akademisi Konya Bölgesinde Faaliyete GeçtiUluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) tarafından yürütülen TIR Sürücü Akademisi projesi, Konya Bölgesi’nde de hayata geçirildi.17 Nisan 2026 Cuma 20:02Lojistik
Railport’tan Duısport’a İlk İhracat Treni Başarıyla GerçekleştirildiBitmiş araç treni ile konteyner treninin aynı anda elleçlendiği bu operasyon, Railport’un farklı yük tiplerini eş zamanlı yönetebilen güçlü altyapısını ve operasyonel esnekliğini bir kez daha ortaya koydu.17 Nisan 2026 Cuma 12:26Demiryolu
Schmitz Cargobull TrailerConnect Sistemini Türkiye’de Devreye AldıSchmitz Cargobull, TrailerConnect® uydu bağlantılı telematik sistemini Türkiye’de BTK uyumlu olarak sunmaya başladı. “Yüzde 100 Smart Treyler” konseptiyle tanıtılan sistem, treylerlerin kesintisiz dijital takibini mümkün kılıyor.16 Nisan 2026 Perşembe 17:31Ticari Araçlar
Mercedes-Benz Türk Patent Tescillerini SürdürdüMercedes-Benz Türk, 2025 yılında 103 patent tescili ile otomotiv sektöründe en çok patent alan şirket olarak konumunu devam ettirdi.14 Nisan 2026 Salı 18:59Ticari Araçlar
Mercedes-Benz Türk’ten Küresel IT Ağına Stratejik Güç TakviyesiDaimler Truck AG’nin Avrupa’daki ilk konteyner veri merkezi Aksaray kamyon fabrikası’nda devreye alındı.14 Nisan 2026 Salı 18:30Ticari Araçlar
Zonguldak Belediyesi’ne Novociti TeslimatıAnadolu Isuzu, Zonguldak Belediyesi’ne toplu taşıma hizmetlerinde kullanılmak üzere 7 adet Novociti midibüs teslim etti.14 Nisan 2026 Salı 17:18Ticari Araçlar
Tırsan’dan EvoLog’a 150 Treyler TeslimatıTırsan’ın 150 adetlik yeni teslimatıyla EvoLog Lojistik filosundaki Tırsan sayısı 1.200’e ulaştı.14 Nisan 2026 Salı 14:58Ticari Araçlar
SATS and Kuwait’s Jazeera Airways Serve Cargo Connection to Kuwait From Saudi ArabiaSingapore, 13 April 202613 Nisan 2026 Pazartesi 11:25World News
Türk Hava Yolları’nda Üst Düzey Yönetim Değişikliği GerçekleştiTürkiye’nin bayrak taşıyıcısı THY’nin üst düzey yönetim yapılanmasında görev değişikliği gerçekleştirildi. Şirketin kurumsal hedefleri doğrultusunda yapılan bu atamalarla, Yönetim Kurulu ve Genel Müdürlük makamlarında yeni isimler görevlendirildi.10 Nisan 2026 Cuma 15:07Havayolu
Eyüp Lojistik’ten Körfez İhracatçısına Yeni HatEyüp Lojistik, Suriye ve Irak hatlarında elde ettiği deneyimi yeni açılan Suudi Arabistan koridoruna taşıyor.09 Nisan 2026 Perşembe 12:11Lojistik
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2026 Kargo Haber


















Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.