Arkas Lojistik Genel Müdürü Onur Göçmez: “İş Süreçlerimizi Çevreye Duyduğumuz Sorumluluğun Bilinciyle Düzenliyoruz”
Kara, deniz, hava ve demiryolu kombine taşımaları ile açık yük ve proje taşımaları yapan Arkas Lojistik , forwarding ve depo hizmetleri sunuyor.

04 Aralık 2019 Çarşamba 10:44
Arkas Lojistik olarak Atık Yönetimi ile yeşil yönetim konusunda çalışmalarını hızlandırdıklarını belirten Arkas Lojistik Genel Müdürü Onur Göçmez, önceliklerinin tehlikeli ve tehlikesiz atıkların bertaraf edilmesi ve geri dönüşüm tesislerine gönderilmesi olarak belirlediklerini söyledi.
Şirketinizde yeşil lojistik faaliyetleri olarak adlandırılabilecek uygulamalarınız var mı? Varsa anlatır mısınız?
Yeşil yönetim yaklaşımımız kapsamında daha az elleçleme, daha az enerji, daha fazla geri dönüşüm, daha kısa rotalar belirleme ve alanların daha verimli kullanılması gibi uygulamalara ağırlık verdik. Bağımsız belgelendirme kuruluşutarafından yapılan saha denetlemesi ve dokümantasyon sistemleri incelemelerinin ardından ISO 14001 standardının güncel versiyonu olan ISO 14001:2015 belgesini almaya hak kazanan ilk lojistik firmalarından biri olduk. Sürdürülebilirlik anlayışımızı destekleyen tedarikçi seçimleri ile 2017 yılında toplam yaklaşık 300 ton, 2018 yılında ise 400 ton atığın doğaya terk edilmesini önlemiş olduk.
Çalışmalarımız yalnızca düzenlemelerle sınırlı değil, yeni yatırımlar yaparken de çevreci olmaya özen gösteriyoruz. Yeşil Lojistik konusunda en önemli etken, yakıt tüketimi oluyor. Yaptığımız işin kapsamına bakıldığında deniz, kara, tren ve havayolunu entegre ederek sunduğumuz taşıma hizmetinde filolarımız önemli birer etken durumunda. Kara filomuzdaki araçlarımız yıllık ortalama 25 milyon kilometre yol kat ediyor. 8 milyon 750 bin litre yakıt tüketiyor. Bu kadar yüksek bir tüketimde araçların sunduğu yakıt tasarrufu, hem maliyet hem de sürdürülebilir çevre konusunda büyük bir faydasağlıyor. Filomuza yeni araç yatırımı yaparken sürdürülebilirlik politikamızla da uyuşmalarına dikkat ediyoruz. Son olarak 4 milyon Euro yatırımla 55 adet Ford Trucks F-Max’leri filomuza kattık. Seçimimizde F-Max’lerin yüzde 6 daha az yakıt tüketmesi en büyük etken olurken, ergonomik ve kullanıcı dostu olmasıda etkili oldu.
Türkiye’de bulunan tüm lokasyonlarımızdan 17 bin 100 litre atık yağ toplandı. 1 litre atık yağın 1 milyon litre suyu kirletebildiği gözönüne alındığında Arkas Lojistik uygulama sayesinde 17 milyar litrenin üzerinde suyun kirlenmesini önlemiş oldu.Sadece Mersin, Bursa, Gebze, Sütçüler, Kemalpaşa ve Hadımköy lokasyonlarından 186 bin 822 kg., tüm Türkiye’deki lokasyonlarımızdan ise toplam 196 bin 762 kg. metal atık dönüştürüldü
Sizce daha fazla çevre dostu operasyonlar için ne yapılmalı?
Sürdürülebilirlik, çevre sorumluluğu gibi kavramlar üzerinde yalnızca lojistik sektörü ya da firmalar bazında değil makro boyutta da sistemsel çalışmalar yapılmalı. Türkiye, hatta dünya olarak yolun başındayız.
Gelecek nesillere daha iyi, yaşanabilir bir dünya bırakmak için çalışmalarımıza çok geç olmadan, daha da hızlanarak devam etmemiz gerekiyor. Türkiye’de lojistik sektörü de aynı şekilde. Dünyada denizyolu ve demiryolu daha fazla kullanılıyor ve ikisinin de daha çevreci olduğu ölçülebiliyor. İşin kendisi tam anlamıyla aslında çevreci. O nedenle iki taşıma yolu ile ilgili teşvikler, mevzuat düzenlemeleri tabii ki çok önemli.
Yeşil lojistik faaliyetleri açısından intermodal operasyonların önemi sizce nedir?
Yeşil lojistik faaliyetleri açısından baktığımızda da demiryolu, kara yolu ve deniz yolundan bahsediyoruz. Bu kapsamda en verimli ve çevreye en az zarar veren ulaşım türünün raylı sistemler olduğu bilinen bir gerçek. Demir yolu çevre kirliliği, hava kirliliği, arazi kullanımı, enerji tüketimi ve maliyet açısından bir çok avantajı da beraberinde getiriyor.
Arkas Lojistik olarak Türkiye’nin en önemli sanayi kentlerinden limanlarına ithalat ve ihracat konteyner taşımalarını demiryolu ile de gerçekleştiriyoruz. 2018 yılında Türkiye’deki toplam demiryolu taşımasının yüzde 12’sini gerçekleştirdik. Demiryolu taşımalarının Anadolu’yu daha fazla geliştireceğine inançla uzun yıllardır demiryoluna önem veren ve yatırım yapan bir şirketiz.
Dünyadaki yeni geçiş yolları ve koridorlarına paralel olarak Yenice ve Kartepe’de demiryolu ve karayolu modlarınıbir araya getirecek kombine kara terminalleri projelerimiz bulunuyor.
Almanya'da dünyanın en büyük kombine terminalini işleten duisport ortaklığıyla başlatılan Railport projemiz devam ediyor. Türkiye'de ilk defa kara ve tren yolunu bir araya getirecek olan kombine kara terminali Railport için 10 yıldan fazla süredir çalışılıyor. Railport’u deniz limancılığı yatırımının intermodal versiyonu, yani hem trenin hem kamyonun giriş yaptığı bir deniz limanının karada olanı şeklinde tanımlıyoruz. Tren yolu bağlantılı, yükün tahliye olup tekrardan yüklendiği bir aktarma limanı olarak kullanılabilecek. Proje, özellikle Doğu Marmara limanlarına hizmet verecek.
Diğer yandan Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın Mersin’in Tarsus ilçesinin Yenice Bölgesi’nde başlattığı Yenice Terminali projesinin yanıbaşında faaliyete geçen Arkas Lojistik Yenice Terminali’nde halihazırda konteyner elleçleme, depolama ve stuffing hizmetleri veriyoruz.
Bu kapsamda intermodal taşımanın bizim için ne kadar önemli olduğunu açıkça görebilirsiniz. Karayoluna baktığımızda da daha önce bahsettiğim gibi karbon salınımını büyük ölçüde azalttık, TIR’larımızda sistem değişikliğine giderek çevreye duyarlılığımızı her yatırımımızda ortaya koyduk. Deniz yolu taşımalarında ise Arkas tecrübesi daha da ön plana çıkıyor. Arkas Line, Dünya Limanları İklim Girişimi tarafından oluşturulan Çevresel Gemi Endeksi Ödülü’nü almış bir isim. Arkas Line’ın filosundaki ileri teknoloji ile donatılmış yeni nesil-eko dizayn gemiler; eski nesil gemilere kıyasla yüzde 25’e varan yakıt tasarrufu sağlayarak zehirli gazların doğaya salınımını minimuma indiriyor. Her geçen gün çevre duyarlılığı konusunda IMO’nun hayata geçirdiği regülasyonlarda seviye atlanırken, tüm dünyadaki diğer şirketlerin de bunu göz önüne alıp, ayak uyduracaklarını düşünürsek deniz yolunu da yeşil lojistik kapsamına alabiliriz.
Atlas Lojistik Ödülleri Başvuruları Sona EriyorKurumsal Kategori Başvuruları 27 Ekim 2026 Tarihinde Sona Eriyor26 Ekim 2026 Pazartesi 17:02Lojistik
UND Başkanı Şerafettin Aras: "Sektörümüzün Vizyonunu ve Başarılarını Atlas Lojistik Ödülleri ile Görünür Kılalım”Lojistik sektörünün en prestijli organizasyonlarından Atlas Lojistik Ödülleri 2026 için geri sayım sürerken, Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Başkanı Şerafettin Aras, sektöre çağrıda bulundu.23 Ekim 2026 Cuma 15:35Lojistik
Hareket’in Güvenlik Başarısına Küresel ÖdülHareket, geliştirdiği H-CORE Güvenlik Performansı Ekosistemi ve bu ekosistemin alt projesi Q.U.R.U. AI Safety Assistant ile Heavy Lift Awards 2026’da “Güvenlik ve Eğitim” (Safety and Training) kategorisinde ödülün sahibi oldu.22 Ekim 2026 Perşembe 18:36Lojistik
Aksaray Kamyon Fabrikası 40 Yılda 415 Bin Kamyon ÜrettiMercedes-Benz Türk Aksaray Kamyon Fabrikası, 40 yıllık üretim geçmişinde 415 bini aşkın kamyon üretti, 135 binden fazla kamyonu 70’i aşkın ülkeye ihraç etti.22 Ekim 2026 Perşembe 18:04Ticari Araçlar
TIR Kuyrukları ve Vize Engeli Lojistik Sektörünü ZorluyorUND Başkanı Şerafettin Aras, Avrupa sınırlarında günler süren bekleyişlerin ve Schengen’in 90/180 gün kuralının taşımacılığı olumsuz etkilediğini belirterek kalıcı çözüm çağrısında bulundu.22 Ekim 2026 Perşembe 15:52Lojistik
Renault Trucks'ın Yedek Parça Dağıtım Altyapısı, Volvo Group'un Yeni Yatırımı ile Daha da GüçleniyorVolvo Group, Kocaeli Çayırova'da yaklaşık 2,8 milyon Avro yatırımla yeni Bölgesel Dağıtım Merkezi'ni hizmete açtı.21 Ekim 2026 Çarşamba 18:25Ticari Araçlar
Kankar’dan 9 Adetlik Tırsan YatırımıTırsan, Kankar Uluslararası Nakliyat’a 9 adet Yeni Nesil Tenteli Perdeli Multi-Ride teslim etti. Bu yatırımla birlikte Kankar Uluslararası Nakliyat’ın Avrupa operasyonlarındaki Tırsan sayısı 26’ya ulaştı.21 Ekim 2026 Çarşamba 17:11Ticari Araçlar
Oregon Yeni Teknoloji Üssü ile Hizmet Standartlarını Zirveye TaşıyorOregon Teknoloji, İstanbul Pendik’te 10 milyon dolarlık yatırımla hayata geçirdiği yeni teknoloji üssüyle operasyonel kapasitesini artırmayı ve uluslararası büyümesini hızlandırmayı hedefliyor.21 Ekim 2026 Çarşamba 14:24Lojistik
Mercedes-Benz Türk İş Ortaklarıyla 2027 Hedeflerine OdaklandıMercedes-Benz Türk, 12-14 Ekim 2026 tarihleri arasında Kıbrıs’ta Kamyon Pazarlama & Satış ve TruckStore iş ortaklarıyla bir araya geldi.20 Ekim 2026 Salı 18:43Ticari Araçlar
Renault Trucks FEST 3’üncü Yılında Genişleyen Ürün Gamıyla 10 Şehri DolaşıyorBu yıl üçüncüsü düzenlenen Renault Trucks FEST, İstanbul, İzmit, İzmir, Antalya ve Konya duraklarını tamamlayarak Türkiye turuna devam ediyor.16 Ekim 2026 Cuma 16:10Ticari Araçlar
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2026 Kargo Haber



















Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.