Araç Lojistiğinde Geleceğin Vizyonu Hamburg’ta Çizildi
Avrupa Araç Lojistiği Derneği'nin Almanya’nın Hamburg kentinde düzenlediği Araç Lojistiği Konferansı sektörün paydaşlarını bir araya getirdi. Türkiye’den medya kuruluşu olarak yalnızca Kargo Haber’in takip ettiği konferans sektörün geleceğine ışık tuttu.

01 Kasım 2016 Salı 12:11
Avrupa Araç Lojistiği Derneği (ECG)’nin Almanya’nın Hamburg kentinde düzenlediği Araç Lojistiği Konferansı sektörün paydaşlarını bir araya getirdi. Araç lojistiğinde faaliyet gösteren firmalarla, araç üreticilerinin lojistikten sorumlu üst düzey yöneticileri hem ticari işbirliklerine yönelik ilişkilerini geliştirdiler hem de farklı konulardaki sunumlarla sektörünü durumu, geleceği hakkında fikir sahibi oldular.
Türkiye’den; ECG yönetim kurulu üyesi Ömer Gürsoy, Autoport işletme müdürü Bilgin İşler, Marport ticaret ve müşteri ilişkileri müdürü Fatih Yılmazkarasu, Akansel yönetim kurulu başkanı Volkan Akansel konferansı takip eden sektör temsilcileri oldular.
Dijitalleşme ile yeni dönem
Konferansta sektörün geleceği ile ilgili tartışmalara ‘dijitalleşme ve mobilite’ kavramı damgasını vurgu. Eylül ayında gerçekleştirilen Ticari Araçlar Fuarı(IAA)’yı yakından takip ettiklerini belirten katılımcılar, bu trendlerin sektörün geleceğini nasıl etkileyeceği hakkında görüş alışverişinde bulundular.
Uydu teknolojisi sayesinde konumu takip edilebilen araçların artık yakıt durumu, arıza durumu gibi bilgileri de takip edilebiliyor. Araç lojistiğinde ise taşınan araçların da benzer şekilde takipleri çok yakında mümkün olabilecek. Ayrıca otonom sürüşle ilgili beklentiler de oldukça yüksek. Değeri milyonları bulan taşınan araçların daha güvenli bir şekilde ulaştırılmaları için bu konuda araç lojistikçileri daha hızlı bir gelişim bekliyorlar.
Dijitalleşme ile eş zamanlı olarak SAP uygulamalarının yayılması, ülkeler arası e-CMR protokolü gibi uyumluluğun sağlanması konferansın diğer odak konularından biri oldu. Bu sayede hem giderler de hem de zaman kayıplarında önemli tasarruflar sağlanması hedefleniyor. Örneğin büyük ölçekli bir lojistik firmasının yılda 1.5 milyon kağıt çıkışı aldığı tahmin ediliyor. Konferansta söz alan bazı konuşmacılara hem ülkelerin hem de firmaların yetkililerine hitap ederek, dijital dönüşüme daha hızlı entegrasyon çağrısı yaptılar.
Başkandan inovasyon çağrısı
Konferansın açılış konuşmasını yapan ECG Başkanı Wolfgang Göbel, bir çok alanda olduğu gibi lojistik ve ticari araçlar alanlarında dijital dönüşüm yaşandığını ancak yatırım maliyetleri nedeniyle bu dönüşümün yavaş ilerlediğini belirtti. Düşük kar marjlarına da değinen Göbel, alınan riskler karşısında yapılan operasyonların bazen büyük başarılara dönüştüğünü ifade ederek ilginç bir döneme girdiklerini söyleyerek şöyle devam etti: “Sektörde elbette yeni yatırımlara, yeni girişimlere ihtiyacımız var ancak daha da önemlisi yeni fikirlere ihtiyacımız var. İnovasyon bizim için artık hayati önem taşıyor.”

Araç sektörü tedirgin büyüyecek
PwC araştırma şirketinden otomotiv sektörü analiz uzmanı Christop Stürmer ‘Autofacts’ isimli sektör araştırmasının detaylarını anlattı. Hafif araç sektörünün Avrupa genelinde istikrarlı ama tedirgin büyüyeceğini belirten Stürmer, 2022 yılında pazar büyüklüğünün 88.2 milyondan 110.8 milyon adetlere ulaşacağını söyledi. Asya Pasifik bölgesinin en hızlı büyüyecek bölge olduğunu belirten Stürmer şöyle devam etti: “Asya Pasifik araç üretiminde büyük bir ivme kazanacak. 2022 yılına kadar sektörün %9 büyümesini bekliyoruz. Yine bölgede 10’dan fazla yeni fabrika yatırımı olacağını tahmin ediyoruz. Güney Amerika ise %0.6 ile en az büyümesi beklenen bölge olurken, Avrupa’nın %1.3 büyümesini bekliyoruz. Avrupa’da İngiltere’nin AB üyeliğinden çıkmasıyla kısa bir süreliğine sıkıntılar yaşanabilir ancak bu genel gidişatı çok etkilemeyecektir.”
Teknoloji evrimine mi devrimine mi gidiyoruz?
Renault Nissan Alliance Logistics Europe firmasından Chris Godfrey, araçların ve araç taşımacılığının tarihine değinerek yaşanan teknolojik, sosyal ve ticari değişimi anlattı. Hem lojistikte hem de tüketim alışkanlıklarında baş döndürücü bir hız ve gelişim yaşandığını aktaran Godfrey, bugün online alışveriş sitesinden otomobil siparişi verilebildiğini, otomobilin de kutu içerisinde kargoyla teslim edildiğini gösterdi.
Daimler FleetBoard GmbH’den Dietrich Müller ise araç lojistiğinde dijital dönüşümdeki bağlanabilirliğin etkisini sorguladı. Farklı sektörlerden başarılı firmaların teknolojiye olan yatırımlarından örnekler veren Müller, RFID teknoloji sayesinde araç lojistiğindeki ilerlemelerden bahsetti. Bulut teknolojisinin bu sektörde de pek çok kolaylığı sağladığını belirten Müller, global entegrasyon için firmaların acele etmeleri gerektiğini söyledi.
Porsche Consulting GmbH temsilcisi Carsten Kahrs teknolojik araç yapmak kadar araçların teknoloji yardımıyla daha hızlı, güvenli ve kontrol edilebilir bir şekilde taşınmasının da önemli olduğunu anlattı. Yazılım, elektrifikasyon, mobil uygulamalar, otomasyon, otonom tedarik zinciri gibi kavramların sektöre olan katkılarından bahsederek şu noktalara değindi; “Lojistik sektörü dijital süreçlerin kullanımında öncü değil. Bu konuda sektörler sıralamasında oldukça altta. Telekomünikasyon ve IT sektörü dijital kullanımda %65.4 ile liderliği sürdürürken, bankacılık, medya ve eğlence, elektronik, otomotiv, enerji, perakende, kimya gibi sektörlerden sonra %46.8 ile lojistik sektörü geliyor. Global rekabet koşullarında dijitalleşme daha çok önem kazandı. Bu rekabette dijitalleşme bize verimlik, yeni iş fırsatları gibi avantajlar sağlayacaktır.”
Bir Türk’ün online başarısı
Konferansta konuşmacı olarak yer alan Hakan Koç, Almanya merkezli Auto1 Group isimli bir firmanın kurucusu. Auto1 Group 20 ülkede 25 bin bayi ile yılda 300 bin ikinci el araç satan bir firma. Satılacak araçların kontrollerini kendileri yapıyorlar ve geniş hizmet ağıyla güvenli alışveriş sağlıyorlar. Konuşmasında Hakan Koç, lojistik firmaları ile daha yakın iletişim halinde olarak başta boş dönüş seferleri olmak üzere bir çok alanda işbirliği yapmak istediğini söyledi. Gerçek zamanlı bilgi ve veri akışlarını açarak teknolojinin de yardımıyla daha verimli proseslerin mümkün olduğunu belirten Koç’un konuşması katılımcıların beğenisini topladı.
Üretim de teslimat da daha hızlı
Araç dağıtımı üzerine araştırmalar yapan ICDP firmasından uzman Ben Waller, araç lojistiğinin dönüşümü ve global trendleri hakkında yaptıkları araştırmaların sonuçlarından örnek vererek, sektörün durumu hakkında detaylı bir portre çizdi. Örneğin 1994-2012 yılları arasında fabrikalardan bayilere araçların ulaşım hızının %18 arttığına dikkat çeken Waller şunları aktardı: Yakın zamana kadar tahmini varış ve teslimat sürelerinden bahsediyorduk. Şimdi ise çoğu zaman kesin gün hatta saat verebiliyoruz. Yine de iletişim ve ortak platform kullanımı gibi alanlardaki eksiklikler, uyumsuzluklar sebebiyle müşteriyi anlamama, verimlilik düşüşü gibi sektörün temel sorunları devam ediyor. Mesela OEM tedariği noktasında çok fazla aksamaya şahit oluyoruz. Şehir içi operasyonları ve uzak yol taşımaları arasındaki entegrasyonda özellikle dijitalizasyon daha fazla kullanılmalı. Normal işletme maliyetlerinin yanı sıra müşteriye daha iyi hizmet verme noktasında teknoloji gibi unsurlara yatırım yapma gerekliliğinden doğan maliyetleri de bir şekilde sürdürülebilir kılmak gerekiyor. Bir çok firma tam da burada tıkanıyor. Ama orta vadede tüm bunların aşılabileceğini geçmişte gördük. Gelecekte de aşılabileceğinden şüphemiz yok.”

Marport ticaret ve müşteri ilişkileri müdürü Fatih Yılmazkarasu, Autoport işletme müdürü Bilgin İşler, ECG yönetim kurulu üyesi Ömer Gürsoy, Akansel yönetim kurulu başkanı Volkan Akan konferansa katılan Türk katılımcılar oldular.

Konferansın gerçekleştirildiği otelin önünde araç lojistiğine yönelik taşıyıcı ekipmanlar üreten firmalar yeni ürünlerini sergilediler.
Konferansın ana sponsoru olan Rolfo firmasının başkanı Dario Rolfo, yeni teknolojilerini dergimize anlattılar.
2025 Atlas Lojistik Ödülleri’ni Kazananlar Ne Dediler? - Melike Batur2025 Atlas Lojistik Ödülleri yarışmasında “En Beğenilen Depo Yöneticisi (Online Oylama)” ödülünü alan Melike Batur’un tören sonrasında kameralarımıza yaptığı açıklamaları ekranlarınıza getiriyoruz.12 Aralık 2025 Cuma 13:15Lojistik
Mercedes-Benz Türk Kayseri’de Heska ile Hizmet Ağını GenişlettiMercedes-Benz Türk, Heska Kayseri bayisini hizmete açarak bölgede satış ve servis ağını güçlendirdi.11 Aralık 2025 Perşembe 16:59Ticari Araçlar
2025 Atlas Lojistik Ödülleri’ni Kazananlar Ne Dediler? - BASF TürkBASF Türkiye ve Orta Doğu, Gümrük ve Dış Ticaret Müdürü Güler Polat’ın Atlas Lojistik Ödülleri töreninde yaptığı açıklamaları ekranlarınıza getiriyoruz.11 Aralık 2025 Perşembe 15:37Ticari Araçlar
DP World Evyap Konteyner Elleçlemede 1 Milyon TEU Seviyesine UlaştıDP World Evyap, 2025’te bir milyon TEU konteyner elleçleme eşiğini aşarak Türkiye’nin lojistik kapasitesindeki dönüşümün öncüsü oldu. İleri teknoloji yatırımlarıyla güçlenen terminal, bölgesel ticarette yeni bir büyüme döneminin kapılarını aralıyor.11 Aralık 2025 Perşembe 10:03Denizcilik
Shell & Turcas Filoları Geleceğe Taşıyan Çözümlerini logitrans 2025’te Tanıttı“İşi için yolda olan insanların Shell’i” mottosuyla faaliyetlerini sürdüren Shell Filo Çözümleri, lojistik sektörünün en önemli buluşmalarından Uluslararası logitrans Transport Lojistik Fuarı’nda yerini aldı.10 Aralık 2025 Çarşamba 16:44Lojistik
Yerli Üretim Peugeot Expert Traveller Yollara ÇıkıyorBursa’daki Tofaş tesisinde üretimi başlayan Expert Traveller, güçlü donanımı ve 2.2 BlueHDi motoruyla Türkiye yollarına çıkmaya hazırlanıyor.10 Aralık 2025 Çarşamba 13:56Ticari Araçlar
Samsun Büyükşehir Acil Sağlık Filosu Volkswagen Crafter ile GüçlendiSamsun Büyükşehir Belediyesi, 100 ambulans ve 5 hasta nakil aracı olmak üzere toplam 105 adet Volkswagen Crafter aracı filosuna dahil ederek şehrin acil sağlık hizmetlerinde kapasite artışı sağladı.09 Aralık 2025 Salı 16:55Ticari Araçlar
İzmir İtfaiyesi Hızlı Müdahalede Tam Otomatiği Tercih Ediyorİzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı araç filosunda bulunan Allison 3000™serisi tam otomatik şanzıman donanımlı kamyonlar, yangın ve acil durum mahallerine hızlı ve güvenilir erişimi destekliyor.09 Aralık 2025 Salı 16:39Ticari Araçlar
Sürat Lojistik Avrupa Yapılanmasına HazırlanıyorYurt içinde kısa sürede güçlü bir büyüme yakalayan Sürat Lojistik, yurt dışında doğrudan yapılanma hedefiyle Doğu Avrupa’ya odaklanıyor. Şirket, Polonya ve Romanya’yı Avrupa’daki ilk operasyonel adım olarak konumlandırıyor.09 Aralık 2025 Salı 16:05Lojistik
IATA Hava Kargodaki Büyümenin Devam Edeceğini ve 2026’da Gelirlerin 158 Milyar Dolar Olacağını ÖngörüyorUluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA), tedarik zinciri sorunları sürerken küresel havayolu endüstrisinin kârlılığının dengelendiğini gösteren en son finansal görünümünü ve 2026 öngörülerini yayımladı.09 Aralık 2025 Salı 14:59Havayolu
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2025 Kargo Haber


















Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.