20 Nisan 2024
  • İstanbul12°C
  • Ankara11°C

Ağır Ticari Araç Yatırımları Koronaya Rağmen Devam Ediyor

2020 Şubat ayından itibaren Çin’den başlayarak tüm dünyayı etkisi altına alan korona virüs salgınının güçlü olumsuz etkileri devam ediyor.

Ağır Ticari Araç Yatırımları Koronaya Rağmen Devam Ediyor

02 Temmuz 2020 Perşembe 15:06

Milyonların hastalanmasına yarım milyon insanın hayatını kaybetmesine neden olan salgının bitişi için henüz bir tarih verilememesi ise belirsizliğin artmasına neden oluyor.

Alınan önlemlerle ve düşen taşımacılık talebiyle zor günler geçiren Türk lojistik sektörü üretimin kademeli olarak başlamasıyla birlikte nispi bir hareketliliği yaşarken taşımacılık sektörü de yıllardır yavaşlama eğiliminde olan yatırımlarında olumlu adımlar atmaya başladılar.

Yatırımların son dönemde artması ticari araç ve treyler satış rakamlarına da yansıdı. Her ne kadar döviz krizinin etkileriyle 2019 yılının ilk döneminde satışlar dönemsel ortalamaya göre düşük olmuş olsa da 2020 yılı sektör için yatırımlarına devam ettikleri bir dönem oldu.

Türk Lojistik Sektörü Yatırımlarını Durdurmadı
 

TAİD rakamlarına göre pandemi etkilerinin en yoğun yaşandığı 2020 yılının ilk 5 ayında satılan kamyon sayısı 2017 adete ulaşarak geçen yılın rakamlarını (1882 adet) geçmiş oldu. Çekicide yaşanan durum ise çok daha olumlu bir duruma işaret ediyor. 2020 yılının ilk 5 ayında satılan çekici 2 bin 33 adede ulaştı. Sadece Mayıs ayında 431 adet çekici satılırken geçen yıl bu rakam 272 adette kalmıştı. Lojistik sektörünün yıllardır bekleyen yatırımları korona krizine ve belirsizliğine rağmen gerçekleşirken, treyler satış rakamları da çekici satışlarıyla paralellik gösterdi. TAİD rakamlarına göre 1796 treyler satılırken TREDER rakamlarına göre sadece 229 adet satışı gerçekleşti.

Avrupa Ticari Araç Pazarı

Ağır Ticari Araç Yatırımları Koronaya Rağmen Devam Ediyor

Türkiye’de Mayıs ayı itibariyle gerçekleşen yükselmeye rağmen ACEA verilerine göre Avrupa ticari araç pazarının her segmentinde çok büyük düşüşler yaşandı. Mayıs ayında Avrupa Birliği ülkelerinde yeni ticari araç satışları yüzde 44,4 oranında düştü. Nisan ayındaki keskin düşüşe Mayıs ayının da eklenmesiyle Avrupa’nın en büyük pazarları olan İspanya’da yüzde 59, Almanya’da yüzde 47,9 İtalya’da yüzde 36,5 ve Fransa’da yüzde 35 daralmalar yaşandı.

Avrupa Birliği’nde 2020 yılının ilk 5 aylık otalamasında ise yeni ticari araç satışları üç aylık düşme sonucu ortalama yüzde 36,7 oranında düşerken en büyük düşüş yüzde 55,7 Litvanya ve yüzde 49,3 ile İspanya’da gerçekleşti.

Avrupa Ağır Ticari Araç Pazarında Büyük Düşüş

Mayıs ayında 16 ton üzeri ağır ticari araç pazarı Avrupa’da yüzde 59,7 oranında düşüş yaşayarak 11 bin 783 adet olarak gerçekleşti. Estonya, Bulgaristan, Macaristan, Litvanya gibi ülkelerde Pazar daralması yüzde 80 üzeri gerçekleşirken Batı Avrupa pazarından İspanya’da düşüş yüzde 62,1, Almanya’da ise yüzde 58’i buldu. Mayıs ayında büyüme gösteren tek ülke Yunanistan oldu.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA