ADR İçin Geri Sayım Başladı
Treyler Sanayicileri Derneği (TREDER), 1 Ocak 2014’den itibaren yürürlüğe girecek ADR Yönetmeliği için sektör paydaşlarını bir araya getirdi.
08 Kasım 2013 Cuma 12:01
Treyler Sanayicileri Derneği (TREDER), 1 Ocak 2014’den itibaren yürürlüğe girecek ADR Yönetmeliği için sektör paydaşlarını bir araya getirdi. Düzenlenen Treyler Zirvesi’nde ‘Tehlikeli Maddelerin Taşınmasında Yeni Dönem’ kamu ve özel sektör tarafından değerlendirildi.
Treyler Zirvesi’nde bir araya gelen kamu ve özel sektör yetkilileri 24 Ekim’de Resmi Gazete’ de yayınlanan ADR Yönetmeliği’ni ele aldı. Özellikle eğitim, güvenlik danışmanı, kademeli geçiş, mevcut araçların durumu, güvenli taşımacılık mevzuatı hakkında, konunun uzmanları tarafından en son bilgiler ışığında değerlendirmeler yapıldı. Yönetmeliğe göre 1 Ocak 2014'ten itibaren piyasaya girecek yeni araçlarda ADR standartları aranacak. 2018 yılına kadar ise mevcut araçların tamamının bu standartları karşılaması gerekecek. Eski araçlar için geçiş kademeli olarak tamamlanacak.
TSE’nin denetleme ve belgelendirme çalışmalarının da güncel haliyle gündeme getirildiği zirveye, TSE Başkanı Hulusi Şentürk, Tehlikeli Mal ve Kombine Taşımacılık Genel Müdürü Mehdi Gönülalçak, TOBB Ulaştırma ve Lojistik Sektör Meclisi ve UND Başkanı Çetin Nuhoğlu, Tüm Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifleri Merkez Birliği Başkanı Cemil Ok, TAİD Başkanı Bahadır Özbayır, UND İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener ile kamu ve özel sektör temsilcileri katıldı. Zirvede ayrıca, ‘ADR Yönetmeliği’nin Türkiye’ye Katkıları’ ve ‘Mevcut araç parkının ADR’ye geçiş süreci’ başlıkları altında iki ayrı panel düzenlendi.
TREDER Yönetim Kurulu Başkanı Kaan Saltık zirvede yaptığı konuşmada, “Bugün Treder'in 16 üyesi yıllık 20 bin adetlik Türkiye treyler pazarının yüzde 65 ini üretiyor. Yılda 4 bin 500 treyleri ise Avrupa ve Rusya başta olmak üzere Asya, Afrika ve Orta Doğu pazarlarına satıyor. Otomotiv sektörümüzdeki trendin aksine ülkemizdeki treyler satışlarında, yapılan ithalat toplam pazarın yüzde 5’i dahi değil” diyerek ekledi; “EPDK/Petder verilerine göre geçtiğimiz yıl ülkemizde 20 milyon ton akaryakıt ve LPG tüketildi. Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi’nin 2012 yılı verilerine göre bu rakam Türkiye’deki tehlikeli madde taşımacılığının sadece yüzde 60’ına denk geliyordu ve kimyevi maddeler, asitler, bazlar, boyalar, oksijen, asetilen, karpit gibi gazlar ve patlayıcı maddelerle birlikte bir yılda takribi 33 milyon ton tehlikeli madde taşındı. Tehlikeli madde taşımacılığı için, 2012 yılında 1 milyondan fazla sefer yapıldı. Bu taşımalar derneğimiz verilerine göre 20.000 adede yakın kamyon tanker ve tanker treylerler tarafından yapıldı.”
Türkiye’de de artık ADR uyumlu taşımacılık yapılacak
Dünyada 48 ülke 1968 yılından beri yürürlükte olan ADR konvansiyonuna muhtelif zamanlarda katılım sağlayarak taraf olmuştur. Bugün başta Avrupa Birliği olmak üzere, Azerbaycan, Rusya, Beyaz Rusya ve benzer birçok ülke tehlikeli madde taşımacılığını daha tehlikesiz hale getirmek için ADR normlarını kullanıyor.
Kaan Saltık konuyla ilgili açıklamasında, “Ulaştırma, Haberleşme ve Denizcilik Bakanlığı ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının değerli bürokratları, ADR konusunda çok ciddi mesai harcadılar. ADR’li tankerlerin test ve belgelendirmesi artık Ulaştırma, Haberleşme ve Denizcilik Bakanlığı’nın yetkilendirdiği Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından Türkiye’de yapılıyor. Biz treyler üreticileri düne kadar bu hizmeti yurtdışından alıyorduk. Bu da firmalar için önemli bir zaman ve döviz kaybına yol açıyordu. Artık bu konuda çok daha rahatız” dedi.
TSE maliyetleri düşürüyor
TSE Başkanı Hulusi Şentürk ise yaptığı konuşmada TSE’nin önümüzdeki dönemde 300 milyon dolardan fazla yatırım yapacağı bilgisini verdi. Şentürk konuşmasına şöyle devam etti: “Kırkın üzerinde akreditasyon yapıyoruz. Sanayicilerimizi dışa bağımlılıktan kurtarmak zorundayız. Biz TSE olarak bütün uygunluk belgelerini vermeye talip değiliz. Bunu özel kuruşların yapmasını istiyoruz. Biz özel kuruluşların giremeyeceği alanlara gireceğiz. Her alana girmeyeceğiz ama girecek gibi altyapımızı sağlayacağız çünkü fiyatları dengede tutma görevimiz var. Akustik testleri için laboratuvar kuruyoruz ve fiyatlar aşağı inecektir. Yangın testlerinde bunu yaptık ve fiyatlar 3’te bire düştü. Sanayicilerimiz için test ve belgelendirme maliyetlerini aşağı çekmek ve bu süreleri indirmemiz gerekiyor. Uygunluk değerlendirme hizmetleri üzerinde rekabet yapılıyor. Birçok ülke uygunluk değerlendirme belgelerini teknik engel olarak karşımıza çıkarıyor.”
Tehlikeli Mal ve Kombine Taşımacılık Genel Müdürü Mehdi Gönülalçak ise yaptığı konuşmada kurulan yeni genel müdürlük ile kopuklukların ortadan kaldırıldığına vurgu yaptı. İç su taşımacılığı dışında Türkiye’nin ADR’nin tümüne taraf olduğunu hatırlatan Gönülalçak, eğitimlerin çok önemli olduğunun altını çizdi. Sektörde eğitimci eksikliğinin olduğunu bunun için önce eğitici ihtiyacını gidermek için 9 adet olan eğitim kuruluşu sayısını 33’e çıkardıklarını söyledi. Bunun daha da artacağını ifade eden Mehdi Gönülalçak, şunları söyledi: “Sürücülerin taşıdıkları yüklerde olası kazalarda neler yapacağını bilmesi çok önemli. SCR yönetmeliği revize edilerek yayınlandı. 1 Ocak 2014 yılından sonra sıkı bir denetlemeye başlayacağız. Sektör buna hazırlıklı olmalı. Yazılacak cezalara katlanmalı. Ceza yememek için belgelerine dikkat etmeli”
Belgelendirmenin önemine de değinen Gönülalçak, “Şu ana kadar uluslararası taşımacılık yapan firmalar belgeleri yurtdışından alıyorlardı. Mart tarihi ile TSE ile bir protokol imzalandı. Hem ambalaj hem de ADR araçları için belgeler veriyoruz. Yol kenar denetimleri istasyonlarında tehlikeli madde denetimleri olacak. Bunlarla ilgili eğitim süreceğin başlatıyoruz” diye konuştu.
Mehdi Gönülalçak şu anda piyasada 23 bin tanker olduğunun tahmin edildiğini ancak daha sağlıklı verilerin yapılacak sayımlar ve çalışmalar neticesinde ortaya çıkacağını kaydetti. Gönülalçak, “Mevcut araçlarla ilgili nasıl bir yol izleyeceğimizi çıkaracağımız Güvenli Taşımacılık Mevzuatı’nda ortaya koyacağız. Bundan sonra bütün araçların belgelendirerek sistem içerisine alınmasını sağlayacağız” dedi.
Zirve gündemine göre;
- 1 Ocak 2014’den itibaren ADR süreci başlıyor. Tehlikeli mal taşıyan ve piyasaya yeni girecek tüm araçlarda (tanker, tenteli treyler, konteyner taşıyıcı vs) ADR Belgesi aranacak.
- ADR’ye geçiş sürecinin sağlıklı yürütülmesi için sektördeki araçların envanteri çıkacak. Bugün itibariyle araç sayısı ile ilgili net bir rakam yok. 2018 yılına kadar tüm araçların ADR’ye geçmesi hedefleniyor.
- Güvenli Taşımacılık Mevzuatı ile var olan araçlara yapılması gereken zorunlu tadilatlar belirtilecek ve bu tadilatın yapması zorunlu olacak.
- Tehlikeli mal taşıyan araçların muayene kriterleri yeniden belirlenecek.
- Sürücülerin ADR eğitimlerinde (SRC5) sınav tarihlerinin sıklaştırılması gündemde. Ayrıca bu eğitim ve sınavları düzenleyen Tehlikeli Mal ve Kombine Taşımacılık Genel Müdürlüğü, gelecekte bu sınavların online yapılmasını da gündeme alacak.
8 Kasım 2013
- Eyüp Lojistik Yerli Scudo Yatırımıyla Büyümesini SürdürüyorTofaş'ta üretilen yerli FIAT Scudo'nun ilk filo teslimatı Eyüp Lojistik'e yapıldı. Bursa'daki Tofaş Fabrikası'nda gerçekleşen teslimat törenine FIAT ve Eyüp Lojistik yöneticileri katıldı.27 Aralık 2024 Cuma 13:35Lojistik
- Tea & Talk 2024; Eyüp Lojistik Express Minivan Direktörü Ersin BartıkUluslararası logitrans Transport Lojistik Fuarı etkinlikleri kapsamında Aysberg Basın Yayın organizatörlüğünde gerçekleşen Tea&Talk 2024 söyleşilerinin konuğu Eyüp Lojistik Express Minivan Direktörü Ersin Bartık oldu.27 Aralık 2024 Cuma 10:45Lojistik
- Scania, Alp Lojistik’in Tercihi Olmaya Devam EdiyorAlp Lojistik, filosunu büyütmek ve güçlendirmek amacıyla yatırımlarını kararlılıkla sürdürüyor.26 Aralık 2024 Perşembe 13:46Ticari Araçlar
- Tea & Talk 2024; UTİKAD Başkanı Bilgehan EnginUluslararası logitrans Transport Lojistik Fuarı etkinlikleri kapsamında Aysberg Basın Yayın organizatörlüğünde gerçekleşen Tea&Talk 2024 söyleşilerinin konuğu UTİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Bilgehan Engin oldu.26 Aralık 2024 Perşembe 10:47Lojistik
- Türkiye Lojistik Hizmet İhracatında Liderliği HedefliyorTürkiye Yüzyılında Ulaştırma Koridorları ve Transit Taşımacılık Toplantısı’nda, lojistik sektörünün Türkiye'nin küresel güç olma hedefindeki önemi vurgulandı.26 Aralık 2024 Perşembe 10:03Lojistik
- Iveco S-Way Euro Truck Simulator 2’deEuro Truck Simulator 2, yeni güncellemesiyle Iveco S-Way modelini oyun severlerle buluşturdu. Bu heyecan verici ekleme, oyunculara daha gerçekçi bir sürüş deneyimi sunuyor.26 Aralık 2024 Perşembe 08:34Ticari Araçlar
- Rusya’dan Avrupa Mallarına Sıkı KontrolRusya'nın transit rejimindeki sıkı denetimleri ve elektronik randevu uygulamaları, taşımacılık sektörünü ciddi şekilde etkiliyor. Avrupa mallarına yönelik örtülü ambargo niteliğindeki uygulamalar, taşımacıların maliyetlerini artırıyor.25 Aralık 2024 Çarşamba 15:34Lojistik
- KargoHaber 311. Sayı (Dijital Dergi)311. Sayımızın dijital versiyonu PDF formatında yayında.24 Aralık 2024 Salı 18:57Dijital Dergi
- logitrans Kabına SığmıyorBir Fransız, bir Bulgar ve bir Türk, Uluslararası logitrans Transport Lojistik Fuarı’na katılmış... İlk önce Fransız’a ‘fuar nasıldı acaba’ diye sormuşlar. Fransız; ‘bizim için mükemmel bir fuar,’ demiş. Bulgar, ‘işlerin büyümesine katkı sağlıyor’ demiş.24 Aralık 2024 Salı 18:07Bakış
- DFDS Kara Taşımacılığı Filosuna 450 Yeni Treyler EklediDFDS, Krone'nin İzmir Tire fabrikasında düzenlenen törenle filosuna 450 yeni treyler ekledi. Bu yatırımla DFDS’in filosundaki treyler sayısı 3 bin 850’ye ulaştı.23 Aralık 2024 Pazartesi 18:07Ticari Araçlar
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2024 Kargo Haber
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.