27 Kasım 2024
  • İstanbul10°C
  • Ankara2°C

2011'de Ciroların Yüzde 10'u Lojistiğe Harcandı

Türkiye Lojistik Sektör Araştırması 2011’e göre, müşterilerin lojistik harcamalarının cirolarının yüzde kaçı kadar olduğu sorusunu, 309 müşteriden yanıtladı. 2010 yılı için genel ortalama yüzde 11 düzeyindeyken 2011 için bu oran yüzde 10 olarak bell

2011'de Ciroların Yüzde 10'u Lojistiğe Harcandı

13 Ocak 2012 Cuma 10:24

Türkiye Lojistik Sektör Araştırması 2011’e göre, müşterilerin lojistik harcamalarının cirolarının yüzde kaçı kadar olduğu sorusunu, 309 müşteriden yanıtladı. 2010 yılı için genel ortalama yüzde 11 düzeyindeyken 2011 için bu oran yüzde 10 olarak bellirlendi. Dışarıdan alınan lojistik hizmetlerinin ciroya oranları sorulduğunda 137 müşteriden cevap alındı. 2010 yılı için belirtilen oran yüzde 9 iken 2011 yılı için ise yüzde 8 olarak gerçekleşti.

Quattro Business Consulting tarafından yapılan Türkiye Lojistik Sektörü Araştırması 2011’e göre Türkiye lojistik sektörünün genel lojistik harcamalarına oranlandığında dışarıdan alınan lojistik hizmetlerine iç kaynaklarla gerçekleştirilen hizmetlerden daha az kaynak aktarıldığı görülüyor.

Aynı araştırmaya göre lojistik şirketlerinin sağladığı hizmetlerin başında yurtiçi komple kara taşımacılığı geliyor. Söz konusu hizmeti, yurtiçi parsiyel karayolu taşımacılığı, yurtdışı komple karayolu taşımacılığı ve yurtdışı parsiyel kara taşımacılığı hizmetleri takip ediyor. Nakliye dışı verilen lojistik hizmetlerine gümrüksüz depolama, konteyner taşımacılığı, proje taşımacılığı, çapraz yükleme, dağıtım merkezi, paletleme, gümrükleme, şirinkleme, ters lojistik, müşterinin stokunun yönetimi gibi hizmetler olarak sıralanıyor.

Sektörel alanlarda özel taşımacılık hizmetleri, kara taşımacılığı dışındaki modlar ile taşımacılık hizmeti yakın gelecekte lojistik hizmet sağlayıcılarının sunmayı planladığı hizmetler olarak belirlendi.

Lojistik firması seçimi sürecinde müşterilerin lojistik firmaları hakkında en çok bilgi edindiği kaynak ise yüzde 39,15 ile müşterileri, yüzde 33,16 ile tedarikçileri, yüzde 26,43 ile sektördeki diğer firmalar ve yüzde 25,18 ile kendi bilgi kaynakları olarak belirlendi.

Araştırma kapsamında lojistik hizmet müşterilerine lojistik hizmet sağlayıcı tercihlerinde öne çıkan faktörler ve önem dereceleri soruldu. Tüm değişkenler önemli bulunmakla beraber en yüksek önem şirkete kazandırılan hız olarak belirtildi. Bu faktörü hizmetin kalitesinin arttırılması, maliyetinin düşük olması, şirkete esneklik sağlaması, teknolojik seviye, seçilen lojistik firmasının coğrafi konumu ve şirketin finansal konumu izliyor. Buna göre diğer lojistik firmalarına karşı rekabet avantajı kazanmada en önemli faktörler hız, hizmet kalitesi ve maliyet olarak sıralanıyor. 

Kontratların yüzde 80’i 1 yıl süreyle yapılıyor

Araştırmaya katılan şirketlerin en az kontrat sayısı 1 en çok kontrat sayısı bin 200 olarak saptandı. 100 ve daha fazla uzun dönemli kontratı olan şirketler toplamın yüzde 10’unu oluşturuyor. Kontrat süreleri incelendiğinde; sektörde müşteri kontratlarının yüzde 80’inin bir yıl süreyle yapıldığı belirlendi. Araştırmaya katılan şirketlerin yüzde 5’inin ortalama kontrat süresi ise beş yıl ve üstünü oluşturuyor.

Yabancı firmalara ait yazılım kullanımı yüzde 30

Lojistik şirketlerinin yüzde 20’si malzeme yönetimi, depo yönetimi, dağıtım planlama, araç takip sistemi gibi alanlarda kendileri için özel geliştirilen ya da hazır yazılımları kullanıyorlar.

Şirketlerin yüzde 50’si muhasebe, finans yazılımları kullanırken yüzde 41’i de nakliye yönetimi için benzeri yazılımlara ihtiyaç duyuyor.

Lojistik şirketlerinin yüzde 30’u iki yabancı şirkete ait, yüzde 22’si ise dört yerli şirkete ait yazılım kullanıyor. Şirketlerin yüzde 10’u ise kendileri için özel tasarlanmış yazılımları kullanmayı tercih ediyor.  

 

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA