10 Bin Metrekare Üzerinde Depo Kiralamada En Fazla Talep Gebze’de
Jones Lang LaSalle araştırma departmanı tarafından hazırlanan ve Türkiye’de perakende, ofis, lojistik ve otel sektörünün değerlendirildiği ‘Türkiye Gayrimenkul Pazarı Görünümü 2013’ ilk yarı raporu açıklandı.

19 Eylül 2013 Perşembe 11:39
Yayınlanan rapora göre; Türkiye’deki toplam lojistik arzının yüzde 40’lık bölümünü Marmara Bölgesi oluşturuyor, Gebze-Tuzla ile Esenyurt-Hadımköy İstanbul’da en fazla tercih edilen lojistik bölgeleri olmaya devam ediyor. 10 bin m2’nin üzerindeki kiralama işlemlerine bakıldığında ise Gebze en fazla talep gören bölge…
Lojistik pazarının, uzun süreli kira kontratına sahip, arsa sahiplerinin hem geliştirici hem de yatırımcı olarak hareket ettikleri, kullanıcı amaçlarına uygun geliştirilen projelerce şekillendiğinin belirtildiği raporda, talebin Asya Yakası’nda, özellikle Tuzla ve Gebze bölgelerine odaklandığı vurgulandı.
İstanbul ve Kocaeli lojistik pazarının incelendiği rapora göre; Türkiye’de lojistik arzı ağırlıklı olarak ulaşım ve işgücü altyapısı güçlü, stratejik konuma sahip liman bölgelerinde ya da önemli dağıtım noktalarında konumlanıyor. Bu kapsamda Türkiye’deki toplam lojistik arzının yüzde 40’lık bölümünü oluşturan Marmara Bölgesi en fazla öne çıkan bölge. Marmara Bölgesi’nde ise İstanbul ve Kocaeli, kullanıcı talepleri ve sundukları nitelikli arza bağlı olarak öne çıkıyor.
Gebze-Tuzla ile Esenyurt-Hadımköy bölgeleri, gelişen altyapı olanaklarına bağlı güçlü ulaşılabilirlikleri ve sundukları nitelikli lojistik projeleri ile İstanbul’da en fazla tercih edilen lojistik alt bölgeleri olmaya devam ediyor.
Doluluk en fazla Anadolu Yakası’nda
Lojistik arzı açısından alt bölgelerin de değerlendirildiği raporda; arzın yaklaşık yüzde 67’lik bölümünün yine İstanbul’un Asya Yakası’nda ve İstanbul’un bir alt bölgesi konumunda olan Kocaeli ilinde yer aldığı görülüyor. Şu an inşaat halinde olan lojistik projelerinin oluşturduğu arzın büyük bölümünün yaklaşık yüzde 55’lik oran ile İstanbul Avrupa Yakası’nda konumlandığı ve bölgenin önümüzdeki dönemde Kocaeli’nden sonra en büyük arza sahip alt bölge olmaya devam edeceği belirtiliyor.
A sınıfı birimlerde boşluk oranının yüzde 5 seviyelerinde iken, B sınıfı birimlerde oranın yüzde 18 seviyelerinde olduğu görüler raporda, alt bölgelerin boşluk alanları değerlendirildiğinde, İstanbul Anadolu Yakası yaklaşık yüzde16’lık boşluk oranı ile doluluğu en yüksek lojistik alt bölgesi olarak öne çıkıyor.
Kullanıcılar NFPA güvenlik standartlarına sahip A sınıfı lojistik depo arıyor
Türkiye Gayrimenkul Pazarı Görünümü raporuna göre; lojistik pazarında son dönemde hızlı tüketim malları sunan firmalar ile telekomünikasyon, 3PL, otomotiv ve elektrik-elektronik alanında faaliyet gösteren şirketlerin en aktif lojistik kullanıcıları olarak öne çıktıkları görülüyor. Ayrıca kullanıcıların ağırlıklı olarak Amerika Ulusal Yangın Koruma Birliği (NFPA) güvenlik standartlarına sahip A sınıfı lojistik depo arayışında oldukları göze çarpıyor.
2013 yılı ilk yarıda gerçekleşen kiralama hacmi, yılsonunda 2011 yılı seviyelerinin yakalanabileceği sinyallerini veriyor. İlk yarıda gerçekleşen 10 bin m2’nin üzerindeki kiralama işlemlerine bakıldığında Gebze’nin en fazla talep gören bölge olduğu görülüyor.
Orta dönemde kira seviyesinde artış beklenmiyor
Yine rapora göre, 2013 yılında kullanıcı talebi iyileşme gösterse de, bu talebin kira seviyelerine önemli bir etkisi olmamış. Mevcut pazar koşulları değerlendirildiğinde, pazardaki kira seviyelerinin mal sahipleri tarafından değil, kiracı talepleri doğrultusunda belirlendiği görülüyor.
Raporda, metrekare fiyatları ile ilgili ise şu bilgiler yer alıyor: “2013 ikinci yarısında birincil kira oranı yaklaşık USD 6-7 m2/ay düzeyinde sabit kalmıştır. Daha küçük ve düşük kalite alanlarda ise kira seviyelerinin USD 4-5 m2/ay düzeyinde olduğu görülmektedir. Alt pazarlar bazında ise, Avrupa yakasının USD 6-7 m2/ay olan kira seviyesiyle, USD 5-5.5 m2/ay olan Anadolu Yakası’ndan daha yüksek kira seviyelerini yakaladığı görülmektedir.
Ancak, olumlu görünüm sayesinde, orta dönemde kira seviyelerinde bir artış olması beklenmektedir. İzmir ve Ankara gibi ikincil lojistik pazarlarında kira seviyeleri, 2013 yılında USD 5 m2/ay seviyesinde sabit kalmıştır.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ford Trucks F-LINE, Bridgestone Lastikleriyle Yola ÇıkıyorFord Trucks'ın yeni nesil kamyon ailesi F-LINE, Brisa'nın Bridgestone lastikleriyle yola çıkıyor.28 Nisan 2025 Pazartesi 18:00Ticari Araçlar
Özkeleşler En Yüksek İzolasyon İçin Tırsan Buz Frigo DediTırsan, soğuk zincir taşımacılığının tecrübeli isimlerinden Özkeleşler’e 8 adet Tırsan Buz Frigo teslim etti.28 Nisan 2025 Pazartesi 14:46Ticari Araçlar
ESHOT Filosu, Allison Donanımlı Otokar Sultan City Midibüsler ile Optimum Verimlilik Sağlıyorİzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı ESHOT Genel Müdürlüğü, filosundaki Otokar Sultan City midibüslerini Allison tam otomatik şanzıman donanımının avantajlarıyla optimum verimlilikte kullanılıyor.28 Nisan 2025 Pazartesi 11:36Ticari Araçlar
TREDER’in Yeni Başkanı Seyit Arslan OlduTREDER, gerçekleştirdiği seçimli genel kurulda yeni yönetimini belirledi. Yapılan oylama sonucunda derneğin başkanlığına Seyit Arslan seçildi.25 Nisan 2025 Cuma 17:43Ticari Araçlar
Zebra Elektronik ve UND'den Lojistik Sektörü İçin Elektrikli Dönüşüm HamlesiUluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) ve Zebra Elektronik, lojistik sektörünü elektrikli araçlara hazırlamak amacıyla stratejik bir iş birliğine imza attı.25 Nisan 2025 Cuma 13:58Lojistik
Europe’s Next-Gen eLCV Has Arrived — FLYNT reveals its Purpose-Built EV PlatformToday, FLYNT officially unveils its first fully electric light commercial vehicle — a purpose-built solution engineered to meet the needs of modern European fleets.24 Nisan 2025 Perşembe 17:10World News
Sultantur 100 Tırsan Treyler ile Filosunu GüçlendirdiTırsan, Sultantur’a 100 adet Tenteli Perdeli Maksima Plus T.SCS X+ teslim etti. Sultantur bu yatırım ile filosundaki Tırsan sayısını 400’e çıkarmış oldu.24 Nisan 2025 Perşembe 16:41Ticari Araçlar
Koçaslanlar Motorlu Araçlar’dan 23 Nisan’a Özel Anlamlı VideoBursa İnegöl’de Renault ve Dacia markalarının yetkili satış ve satış sonrası hizmet noktası olarak faaliyet gösteren Koçaslanlar Motorlu Araçlar, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’na özel hazırladığı video çalışmasıyla dikkat çekti.24 Nisan 2025 Perşembe 16:19Ticari Araçlar
Mercedes-Benz Türk 23 Nisan’da Çocuklarla Hatay’da BuluştuMercedes-Benz Türk, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı bu yıl da depremden etkilenen çocuklarla birlikte kutladı.24 Nisan 2025 Perşembe 14:38Ticari Araçlar
SunExpress 2024’te 2,2 Milyar Euro Gelir Elde Etti, 2025 İçin Hedef 16,8 Milyon YolcuTürk Hava Yolları ve Lufthansa’nın ortak kuruluşu SunExpress, 2024 yılında %23 artışla 2,2 milyar euro gelir yaratırken, 2025 yılı için de yüksek hedefler belirledi.22 Nisan 2025 Salı 20:37Havayolu
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2025 Kargo Haber